Смо празне речи: Међународни експерт о тзв „Војсци Косова“: Где су им тенкови, бомбардери, ракете?

Некадашњи шеф економске јединице у Међународној цивилној канцеларији на Косову, Андреа Лоренцо Капузела сматра да је питање косовске војске лингвистичко, односно семантичко, јер као он тврди, Косово сада нема војску, нити ће је добити 14. децембра.

Смо празне речи: Међународни експерт о тзв "Војсци Косова": Где су им тенкови, бомбардери, ракете?

„Колико тенкова они имају? Да ли имају ваздухопловне снаге? Да ли имају бомбардере, да ли имају ракете? Колико ја знам не. Ако се то усвоји 14. децембра они ће рећи својим грађанима – ми имамо војску, али то су само речи“, каже Капузело.

Он истовремено упозорава да ће Албанци ако формирају војску прекршити свој устав, а тако и један важан елемент који је гарант за српску заједницу на Косово, а то је вето на промене косовског устава на било шта што би могло да угрози српске интересе на Косову, преноси Танјуг.

„Мислим да ће се међународна заједница заложити за ово и да неће допустити кршење гаранција дате Србима на Косову. Мислим да ЕУ и међународна заједница неће дозволити да Косово прекрши сопствене устав на тако важном питању“, закључује он.

Капузела истовремено не очекује ни брзо решење косовског проблема и то доводи у директну везу са чињеницом да су, како каже, европске интеграције све даље и неизвесније, а то је, сматра, и разлог због кога Приштина нема шта да понуди Београду у замену за признања независности.

„Не видим да је ово повољан тренутак за постизање споразума, иако неке стране то сада форсирају. Једину промену коју сада уочавам у односу на период пре 5-10 година је да Косово има знатно мању политичку подршку од стране Запада“, истиче бивши европски представник на Косову.

Он каже да Запад сада нема разлога да се претвара да је Косово успешна прича, и да такав став може водити ка смањењу преговарачке позиције Косово са Србијом.

„Мислим да је добро што актуелни предлози као што је размена територија или разграничење нису отишли превише далеко, јер сам ја скептичан на ове планове“, каже Капузела .

Смо празне речи: Међународни експерт о тзв "Војсци Косова": Где су им тенкови, бомбардери, ракете?
KoSSev

Он истовремено оцењује да се на примеру повећања такси за српску робу показује да ЕУ покушава да остане медијатор, неутралан играч у преговорима између Косово и Србија.

„Видећемо да ли ће такав резултат довести до резултате“, каже Капузела који потез Приштине о повећању такси види као одговор на резултате гласања у Интерполу.

„Мислим да је гласање у Интерполу био последња епизода у дугорочним фрустрацијама на Косову. Неучлањења Косова у Интерпол, Унеско, па чак и повлачења признања од стране неколико држава је све водило у овом смеру“, појашњава он.

Истиче да су ове мере Приштине веома погрешне и да оне заправо штете Косову и њиховим грађанима и каже да не мисли да ЕУ у овом случају нема моћ, односно да је питање – постоји ли јединство ЕУ око овог проблема.

„Ако је ЕУ спремна да заузме јединствен став, она може да постигне резултат“, сматра он, али скреће пажњу да земље које су признале независност Косова нису заинтересоване за решење проблема, јер ту одлуку сматрају унутрашњим питањем Приштине.

На питање да је повлачење такси у директоној вези са захтевом Приштине за визну либерализацију, Капузела, објашњава да ЕУ није обећала визну либерализацију за Косово са конретним датумом.

„Датуми су саопштавали само политичари на Косову који осећају притисак својих грађана и друштва по овом питању. Ово је можда најважније политичко питање које ставља у неповољан положај косовске политичаре између њихових грађана и Брисела који је скептичан или одбија да омогући визну либерализацију из бројних разлога“,оцењује он.

Међутим, Капузела сматра да би било добро да се визна либерализација искорист као услов косовским политичарима да повећају одговорност за оно што се дешава на Косову, преноси Танјуг.

Коментари: