Томас Шиб о Поглављу 31: Неопходно да Србија уведе санкције Русији

Усаглашеност са спољном и безбедносном политиком ЕУ је за многе земље кандидате компликована и комплексна ствар, а у случају Србије то значи неопходност да усвоји санкције према Русији, рекао је данас амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Томас Шиб о Поглављу 31: Неопходно да Србија уведе санкције Русији

„Што се тиче приступних преговора, Србија је описана као умерено припремљена земља за Поглавље 31 и код већине земаља чланица изазива забринутост што не долази до повећања стопе усаглашености“, рекао је Шиб на скупу „Србија и преговори у Поглављу 31: заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика“ у Београду.

Према речима Шиба, ЕУ не даје лоше оцене због сарадње Србије са трећим земљама, као што су Русија и Кина.

„Србија је слободна да настави безбедносну сарадњу са Русијом, али мора да гарантује да то није у сукобу са обавезама које је као кандидат преузела, као што су заштита поверљивих информација и складиштење података“, рекао је амбасадор Немачке.

Он је додао да ако не дође до знатног повећања стопе усаглашености, биће тешко наставити са напретком усаглашености у Поглављу 31.

На скупу је говорила и шефица Преговарачког тима за преговоре са ЕУ Тања Мишчевић.

Мишчевић:Усагласили скоро 55 одсто спољне политике са ЕУ

Србија је усагласила скоро 55 одсто своје спољне и безбедносне политике са ЕУ, рекла је данас шефица преговарачког тима за приступање Србије ЕУ Тања Мишчевић.

Она је додала да наша земља разуме обавезу да спољну политику у потпуности усклади до чланства у ЕУ.

„Наша обавеза је и по ССП и ономе сто су право или принципи ЕУ да до момента чланства постигнемо потпуну усаглашеност што, верујте ми, јасно разумемо“, рекла је Мишчевић на скупу „Србија и преговори у поглављу 31 – заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика“.

Она је навела и да преговори који су процесом скрининга започели у септембру 2013. још нису завршени, а како каже, то је и главна разлика између Србије и свих осталих земаља које су преговарале.

„Неке су цео процес преговора завршиле за пет година а ми нисмо ни фазу скрининга до краја“, рекла је она и додала да Србија очекује усвајање извештаја да би званично кренула у израду преговарачке позиције.

„Извештај не чекамо не радећи ништа већ радећи јако пуно на елементима садржаја Поглавља 31 а то није само усаглашавање са спољнополитичким ставовима и акцијама ЕУ „, рекла је Мишчевић на скупу који је организовао Центар за међународне и безбедносне послове.

Коментари: