Одбијене жалбе адвоката једног од лидера Демократског фронта Небојше Медојевића. Апелациони суд Црне Горе потврдио је решење Вишег суда о његовом притвору до два месеца због одбијања да сведочи. Посланички имунитет важи само од почетка до закључења седнице парламента, за изјаве дате ван скупштине имунитет не постоји, образложио је црногорски суд.

У образложењу, Апелациони суд наводи да је за Медојевића таква мера одређена јер је 23. јула 2018. године, пред Специјалним државним тужилаштвом (СДТ) и након што је био новчано кажњен, поново одбио да сведочи у предмету формираном у СДТ-у због јавно изговорених тврдњи, преноси портал ЦдМ.

Медојевић је, наиме, тада изјавио да поуздано зна да бившем градоначелнику Подгорице Момиру Мугоши неће бити одређен притвор због тога што је главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу дао мито од 100.000 евра.

Затвор траје док сведок не пристане да сведочи или док његово саслушање не постане непотребно или док се кривични поступак заврши, а најдуже два месеца.

Из наведене законске одредбе јасно произилази да се против сведока могу применити процесне казне, новчана и затвор, уколико одбије да сведочи, а пре давања исказа је опоменут да је дужан да говори истину и да не сме ништа да прећути нити да одбије да сведочи, наведено је у решењу Апелационог суда.

Суд је оценио и да је позивање Медојевића на посланички имунитет неосновано, јер је имунитет гарантован само у случају давања «мишљења, односно вредносних ставова».

Танјуг

Тагови: ; ;