Румунски војни експерт Валентин Василеску сматра да се Вашингтон спрема да пошаље бродове Шесте флоте на руске обале у Црном мору. Како је рекао, Сједињене Америчке Државе су изгледа заборавиле како су се њихови бродови «Јорктаун» и «Керон» провели у Црном мору.

Амерички медији су објавили да се Вашингтон спрема да пошаље ратни брод до Црног мора усред инцидента у Керчком пролазу. Према Си-Ен-Ену, Стејт департмент је чак послао захтев Анкари за дозволу за пролазак бродова кроз Босфор и Дарданеле. Румунски војни стручњак Валентин Василеску изјавио је у интервјуу за портал ПолитРосија да ће Вашингтон највероватније покушати да привуче бродове америчке шесте флоте, тако да се очекује појављивање разарача типа Арли Берк или ракетне крстарице Тикондерога у Црном мору, или оба истовремено.

Василеску је додао да САД веома ризикују ескалацијом ситуације у региону Црноморског мора, јер већ имају тужно искуство у провокацијама, управо са крстарицама типа Тикондерога и разарачима на обалама Крима. Говоримо о историји од пре 30 година, када су у судару совјетских и америчких бродова, крстарица и разарач америчке морнарице морали да побегну из Црног мора.

Дана 12. фебруара 1988. бродови америчке морнарице «Јорктаун» и «Керон», који су већ били познати совјетским граничарима због инцидента из 86. године када су прошли кроз територијалне воде СССР-а са укљученим радарским станицама, кренули су ка совјетским водама. У пратњи СКР «Безаветни», брода СКР-6, ракетни брод граничне полиције СКР «Исмаил» је добио наређење да отера амерички брод. Американци су, наравно, изјавили да нису ништа прекршили и наставили да се крећу по истом курсу. И то је била њихова фатална грешка.

У време нарушавања територијалних вода СССР-а од стране «Јорктауна» и «Керона», совјетски бродови су започели маневар. Прво је «Безаветни» сидром распорио обод америчке крстарице, а «СКР-6» је кренуо ка левој страни разарача. Али и након овог сукоба, Американци су вратили бродове на исти курс. Затим је «Безаветни» ударио «Јорктаун» и поломио његов командни чамац и лансер «Харпун». На америчкој крстарици је избио пожар.

Као одговор, америчка страна почела је да припрема хеликоптере за полетање. Шеф штаба Црноморске флоте, Валентин Селиванов, упозорио је Американце да ће у случају полетања срушити све летелице због нарушавања ваздушног простора СССР-а. Када су над бродовима америчке морнарице прошли Ми-24, посаде Јорктауна и Керона вратиле су хеликоптере назад у хангар и послали бродове у неутралне воде покушавајући да угасе пожар.

Према Василескуу, совјетски граничари су деловали одлучно и врло храбро, иако су бродови СССР-а четири пута мањи од бродова америчке морнарице. Амерички бродови су претрпели знатнију штету: Јорктаун је изгубио половину лансера ракета Харпун и хангар хеликоптера. Експерт верује да ако Вашингтон пожели да понови ову провокацију, поновиће се и ситуација из 1988. године.

Тагови: ; ; ; ;