Центар Париза блокиран је због најављених нових антивладиних демонстрација покрета „жутих прслука“ и наћи ће се под драстичним мерама обезбеђења, пошто ће власти настојати да спрече избијање новог насиља, а у ту сврху ће, први пут од 2005. и великих нереда у предграђима великих француских градова, бити употребљена оклопна возила.

У престоници је распоређено додатних 8.000 припадника полиције, а префект париске полиције издвојио је 14 зона високог ризика које су у потпуности рашчишћене још пре почетка протеста.

(ВИДЕО) Жути прслуци и у Бриселу: Демонстранти кренули на институције ЕУ

Агенција АП наводи да је широм Француске мобилисано 89.000 полицајаца, за разлику од прошлог викенда када је на улицама градова било 65.000 припадника полиције.

У протестима до сада је повређено више од 130 људи, а више од 400 особа је ухапшено. Ради се о најгорем уличном насиљу виђеном у Француској последњих деценија.

Поред затварања Ајфелове куле за посетиоце, многе радње и музеји, укључујући Лувр, такође неће радити из безбедносних разлога.

Почели немири у Паризу, а након мањих кошкања полиција је испалила и први сузавац.

„Жути прслуци“ се окупљају и у многим другим француским градовима, а блокирали су и неке аутопутеве у земљи спроводећи акцију „бесплатних путарина“.

Протести су предвиђени за по подне и у Лилу и Тулузу.

Француске власти покренуле су истрагу јер је процурио план безбедносних служби како би се осигурала безбедност за време протеста у Паризу.

У документу су се налазиле детаљне информације о томе како полиција да се понаша, али и какве правне процедуре да се покрену против демонстраната.

Такође, у документу се налази и списак људи којима је забрањен улазак у француску престоницу.

Премијер Француске Едуар Филип изнео је најновије податке – током акције протеста ухапшен 481 човек, а њих 211 је у притвору.

Тагови: ; ; ; ;