Гарашчук: Украјина има јединствене могућности за стварање сопственог нуклеарног оружја

Украјина има јединствене могућности — интелектуалне, организационе и финансијске — за стварање сопственог нуклеарног оружја, рекао је телевизији „Обозреватељ“ бивши представник мисије Украјине при НАТО-у Петар Гарашчук. Русија у овоме види блеф Кијева.

Гарашчук: Украјина има јединствене могућности за стварање сопственог нуклеарног оружја

Према речима украјинског генерала, Кијев би могао да направи не само атомску бомбу већ и нуклеарну бојеву главу за ракете. Фабрика која може да производи интерконтиненталне балистичке ракете се налази у Дњепропетровску (Конструкторски биро „Јужни“, Дњепар).

„Ни САД, ни Русија, ни Кина нису произвеле ракету која се назива ’Сатана‘“, изјавио је Гарашчук.

Притом, када је у питању нуклеарно оружје, Кијев не мора да се брине да ће му бити уведене санкције.

Члан комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Франц Клинцевич сматра да украјински генерал блефира, јер је та држава изгубила интелектуалну својину за стварање нуклеарне бомбе.

„Мислим да украјински генерал блефира. Његова држава је већ успела да распрода интелектуалну својину коју је наследила од Совјетског Савеза, док се на финансијске и организационе могућности након Мајдана може и заборавити“, нагласио је руски сенатор.

Он је подсетио и на то да се главни потенцијал потребан за стварање нуклеарног оружја у совјетско време налазио на територији Русије, тако да ће Украјина тај посао морати да почне од нуле.

Осим тога, према речима Клинцевича, „у савременом свету буквално сви одлично разумеју да су проблеми које данас ствара Северна Кореја апсолутно ништавни у поређењу са претњама које би планети нанела појава нуклеарног оружја у Кијеву“.

Коментари: