Евидентно је да олигархија у Подгорици, окупљена око Мила Ђукановића, пати од дефицита сензибилитета према интелектуалцима који нису полтрони и не страхују да промовишу другачије политичке вриједности. Због тога ће професор Мировић цивилзацијско право које му припада и које му је на бруталан начин угрожено штитити и пред судом у Стразбуру.

Адвокат проф. др Дејана Мировића, Иван Нинић казао је, да је у циљу заштите елементарних људских права проф. др Мировићу, која су, како додаје, флагрантно прекршена од стране институција Влада Црне Горе, инициран поступак који ће се кончати прво пред националним правосуђем у Подгорици, а потом сасвим извјесно и пред Европским судом у Стразбуру.

„По овлашћењу професора Мировића, против решења о забрани преласка државне границе, изјавио сам жалбу МУП-у Црне Горе, а преко амбасаде у Београду. Сви правни аргументи су на Мировићевој страни и изражавам очекивање да ће политички памфлет граничне полиције у Бијелом Пољу, који су телефоном диктирали погорички центри моћи, бити укинут“, казао је Нинић.

Ипак, додаје он, уколико политика и сила надвладају право, њихов следећи корак биће покретање судског спора пред Управним судом у Подгорици.

„Легитимно право мог брањеника је да од институција Црне Горе добије аргументацију и објашњење мјере којом је установљена рестрикција његових људских права. Када једног врхунског интелектулаца као што је универзитетски професор Дејан Мировић, у 21. веку, у срцу Европе, у држави која се верно заклиње на евроатлантске вредности, лишите права на слободу кретања, мишљења и уживања властите имовине, најмање што можете да урадите јесте да му јасно предочите разлоге због који има третман државног непријатеља“, наглашава Нинић, постављајући питање Влади Црне Горе, како то интелектулни рад једног професора, који није носилац криминалне, политичке или јавне функције у Србији, може угрозити унутрашњу безбедност чланице НАТО савеза?

Дакле, према његовим ријечима, неформални центар моћи унутар безбједносног апарата Црне Горе је био принуђен да фабрикује извештаје о Мировићу, како би примјеном одредбе члана 8. и 95. Закона о странцима, могао да установи индивидуалну мјеру забране преласка државне границе.

„Евидентно је да олигархија у Подгорици, окупљена око Мила Ђукановића, пати од дефицита сензибилитета према интелектуалцима који нису полтрони и не страхују да промовишу другачије политичке вриједности. Због тога ће професор Мировић цивилзацијско право које му припада и које му је на бруталан начин угрожено штитити и пред судом у Стразбуру“, закључио је Нинић.

Тагови: