Последње речи Џамала Кашогија

Последње речи које је изговорио убијени саудијски новинар Џамал Кашоги, након што су га затворили судијски нападачи у конзулату те земље у Истанбулу, биле су „не могу да дишем“, објавио је Си-Ен-Ен позивајући се на изворе блиске истрази.

Извор који је преводио транскрипт аудио-снимака последњих Кашогијевих тренутака, рекао је да је било јасно да је његово убиство 2. октобра било испланирано.

Како се наводи, Кашоги се борио за живот. „Не могу да дишем“, поновио је три пута.

У транскрипту се наводи да се на снимку чуо и звук тестере као и музика коју су убице пустили како би неутралисали звук сечења тела убијеног новинара.

Наводи се и да је непосредно после убиства обављено неколико телефонских разговора у којима је неко обавештаван о завршеном послу.

Кашоги је 2. октобра ушао у саудијски конзулат како би добио документацију неопходну за венчање са својом турском девојком, а чим је ушао, препознао је једног мушкарца и питао га што ради тамо.

Како тврди извор Си-Ен-Ена, ради се о Махеру Абдулазизу Мутребу, бившем саудијском дипломати и обавештајцу који ради за саудијског престолонаследника Мухамеда бин Салмана.

„Идеш назад“, рекао је мушкарац.

„Не можете то да учините. Људи чекају напољу“, рекао је Кашоги, након чега је уследила бука.

Један од гласова који се препознаје на снимку идентификован је као глас доктора Салаха Мухамеда eл Тубаикија, шефа форензичке медицине министарства унутрашњих послова Саудијске Арабије.

Транскрипт је, каже извор за Си-Ен-Ен, релативно кратак и у њему нема пуно дијалога, нити се објашњава зашто би Кашоги требао да „иде назад“, међутим, закључак је да је његово убиство било планирано и организовано, а да је неко у Ријаду о свему био обавијештен.