Македонски премијер Зоран Заев одговорио је бугарским званичницима, који покушавају да негирају македонски језик и македонску нацију, поруком да је он Македонац и да говори македонским језиком.

Заев је истакао да нико у свету не може да оспори право некога на етничку припадност, што је, како каже, европска вредност коју сви морају да поштују.

«Ја сам Македонац, говорим македонски, то је моје право. То је европска вредност. Очекујем да све европске државе прихватате и поштују европске вредности. Ми смо испржили руку, пристали смо да делимо заједничку историју и наставићемо да говоримо у духу пријатељства, да градимо добросуседске односе…», рекао је Заев, пренео је Радио Слободна Европа на македонском језику.

Заев каже да верује да су високи бугарски званичници Каракацанов, Захариева и премијер Борисов пријатељи македонског народа и додао да је његово право било да са Грчком постигне споразум према којем ће Македонија имати ново име и зваће се — Република Северна Македонија.

Потпредседник бугарске владе Красимир Каракачанов је, наиме, током викенда упозорио Заева да не злоупотребља тему о македонском језику за чланство у НАТО и ЕУ.

«Северна Македонија је географска ознака која обухвата територије Републике Бугарске. Заев би можда желео да се слични бугарски дијалект сутра предаје као званични страни језик. Ово је неприхватљиво. Ово је провокација», рекао је Каракачанов.

У првом званичном реаговању на изјаву Каракачанова, Скопље је поручило да да «Преспански споразум потврђује постојање македонског језика и да нико више неће да то право оспорава».

Иначе, Мкедонија и Бугарска потписале су споразум о добросуседским односима 1. августа ове године, а обе земље тврде да су одлучне реше историјске спорове, који се углавном односе на језик, македонску културу и историју.

Споразум је потписан и на македонском језику, који бугарски званичници сада негирају.

Танјуг

Тагови: ;