Европски лидери листом су се у четвртак успротивили било каквој доради споразума о изласку Велике Британије из ЕУ, иако су посланици у Вестминстеру одлучни да га, оваквог какав је, не прихвате. Брисел поручује Лондону да из Уније изађе у предвиђеном року, марта 2019, са или без договора.

Британска премијерка Тереза Меј је поновила, на састанку европских лидера у Бриселу, да се неће поново кандидовати за ту функцију на изборима, 2022. године. Она, међутим, није потврдила спекулације да ће напустити кормило владе после коначног «брегзита», за три месеца.

Знам да чланице ЕУ разговарају и о сценарију ако споразума не буде — рекла је Мејова. — То разматра и влада у Британији.

Против било каквих интервенција на постигнутом споразуму, у четвртак се изјаснио и немачки Бундестаг. Канцеларка Ангела Меркел изјавила је да лидери ЕУ неће променити споразум с Британијом, али да би могли да размисле о «додатним гаранцијама». Међутим, од ЕУ не треба очекивати превише компромиса.

И ми имамо своје принципе, и не видим да можемо поново да променимо овај споразум — казала је Меркелова.

ГАРАНЦИЈЕ О ИРСКОЈ ГРАНИЦИ

Европска унија «спремна је да размотри да ли може да пружи нове гаранције Великој Британији о питању ирске границе», показује нацрт документа на шест страница. Њиме Брисел жели да помогне Терези Меј да убеди подељени британски парламент да подржи договор о «брегзиту».

И. СТАНОЈЕВИЋ

http://www.novosti.rs/

 

Тагови: ; ; ; ;