Руски гас за Србију и у 2019. и 2020. по конкурентним ценама

Србија ће се и у наредне две године без икаквих проблема снабдевати одговарајућим количинама руског гаса по конкурентним ценама, каже генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић и поручује да је градња „Турског тока“ и „Северног тока 2“ у енергетском интересу.

Руски гас за Србију и у 2019. и 2020. по конкурентним ценама
Душан Бајатовић (Фото: Лола Ђорђевић)

Упитан о резолуцији Европског парламента против градње Северног тока 2 и да ли због неких одлука може бити угрожена градња националних гасовода на Балкану, укључујући и гасовод кроз Србију, Душан Бајтовић каже да је та одлука Брисела административна, а да живот „прича нешто друго“.

Навео је да је Финска потврдила да неће повући никакве дозволе за градњу Северног тока 2.

„Доћи ће до значајног смањења прозводње гаса у Европи, морате га супституисати. Не можете га заменити такозваним алтернативним изворима енергије. Нико неће избацити руске испоруке гаса. Северни ток ће се вероватно градити“, рекао је Бајатовић.

Када је реч о Турском току, Бајатовић каже да се он ради искључиво по европским правилима.

„Ми у Србији радимо по српском Закону о енергетици који је у свему имплементирао Тећи енергетски пакет“, каже Бајатовић.

Навео је да Француска, Немачка, Аустрија која је продужила уговор са Русијом, Мађарска и Бугарска желе Турски ток и колицине гаса из Северног тока 2, за разлику од административних одлука неких центара моћи и онога што заговара бриселска администрација, највећим делом под притиском Вашингтона.

„То то није никава тајна“, каже Бајатовић који је данас учествовао на округлом столу „Гасна једначина – изазови снабдевања гасом“ одржаном у огранку САНУ у Новом Саду, на коме су учествовали експерти из Немачке, Француске и Русије, као и домаћи стручњаци.

Нагласио је да без Русије није могуће решити енергетску једначину по питању гаса у Европи, те да Србија и земље региона имају уговоре са руским Гаспромом до 2020, односно 2022.

„Кључни моменат о коме ћемо говорити је 2020. година када се прекида испорука гаса преко Украјине. Сви имају одговарајућа техничка и друга решења да нико не остане без гаса“, рекао је Бајатовић.

Навео је да је на делу промена која ће се релативно брзо десити кад је гас у питању, те да се вероватно више неће радити тако велики гасни инфраструктурни пројекти цевног типа када се заврши градња Турског тока и Северног тока 2, као и осталих гасоводи који се граде у оквиру кинеско-руског аранжмана.

„Због геополитичких ствари се вероватно више неће радити тако крупни инфраструктурни пројекти, јер се сматра да они имају огорман геополитички утицај па ће расти достава гаса бродовима“, рекао је Бајатовић.

Коментари: