Председник Европске комисије Жан Клод Јункер жестоко је критиковао британску премијерку Терезу Меј на другом дану самита ЕУ у Бриселу.

Њих двоје су снимљени у жустрој расправи, а Јункер је рекао да је потпуно «небулозно» шта заправо Велика Британија тражи од ЕУ.

Желимо да знамо шта наши британски пријатељи траже од нас. Налазимо се у дебати која је понекад небулозна и непрецизна — рекао је Јункер.

Та је Јункерова изјава видно изнервирала британску премијерку која је није добро разумела.

Како сте ме назвали? Назвали сте ме небулозном — рекла је Меј љутито.

Иако се на снимку објављеном на Твитеру не чују њихове речи, њих су пренели експерти за читање са усана.

Јункер јој је рекао да није то рекао, а она је инсистирала: «Да, јесте!».

Затим су наставили да се расправљају, а Јункер је спустио руку на њено раме, док је покушавао да је умири.

Тереза Меј је касније новинарима рекла да су имали оштру расправу, али је рекла да је оно што је она имала да каже било «кристално јасно».

Она је рекла да је Јункер искористио израз «небулозно» мислећи уопштено на дебату о Брегзиту, а не на њу лично, како је испрва мислила и додала да јој је он то и објаснио.

Да, имала сам робустну расправу са Јункером, мислим да је то врста дискусије коју можете да имате када развијен однос и када добро сарађујете. Оно што је из ње произашло јесте његово разјашњење о чему је заправо говорио. Када је користио ту фразу, говорио је о нивоу дебате — рекла је Меј.

Меј  је у Бриселу покушавала да од лидера ЕУ добије додатна уверавања како би свој споразум за Брегзит могла да прогура у британском парламенту.

 

Тагови: ; ; ; ;