Украјина ће пооштрити контролу граница уочи данашњег такозваног сабора црквеног уједињења, односно проглашења аутокефалности украјинске цркве, за грађане који долазе из ризичних земаља, укључујући оне руске националности, саопштено је у Кијеву.

«Ове мере односе се пре свега на грађане миграцијски рискантних земаља, укључујући Руску Федерацију», изјавио је за Тас портпарол Граничне службе Украјине Олег Слобођан.

Украјина је раније забранила улазак у земљу Русима старости између 16 и 60 година, осим у случајевима «хуманитарне природе», као што су, на пример, сахране.

Слобођан је рекао да је у последњих 24 часа у Украјину ушло 1.300 грађана Русије.

Агенција Тас подсећа да ће такозвани сабор уједињења који треба да прогласи аутокефалну украјинску православну цркву независну од Московске патријаршије бити одржан данас.

Сабор се одржава у време ратног стања које је проглашено у десет пограничних региона Украјине. Оно је проглашено 26. новембра на 30 дана због «руске претње» после инцидента у Керчком мореузу, када су руске поморске снаге заплениле три украјинска војна брода и ухапсила чланове њихових посада, с образложејем да су повредиле руске територијалне воде.

Танјуг

Тагови: ; ; ;