Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, европска комесарка за трговину Сесилија Малстрем и комесар за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан упутили су заједничко писмо косовском премијеру Рамушу Харадинају у којем му нуде решење проблема у вези са таксом која је уведена на робу из Србије.

Дописник приштинског листа „Коха диторе“ из Брисела јавља да се у писму наводи да из ЕУ, између осталог, предлажу да се одредница „УНМИК“ у ЦЕФТА споразуму замени одредницом „Косово*“, а заузврат траже да приштинске власти у знак добре воље пре сутрашњег састанка Савета за Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) у Бриселу привремено суспендују примену одлуке о такси на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.
КТВ је у међувремену јавила да би премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај требало да се састане са Могеринијевом сутра у Бриселу. Како се наводи, састанак владине делегације одржаће се у оквиру процеса имплементације ССП-а између Косова и ЕУ, пренео је Танјуг.

Очекује се да ће се разматрати и резолуција о дијалогу, одлука о оснивању војске и одлука о увођењу таксе од 100 одсто за производе из централне Србије, навела је КТВ.

Спутњик

Тагови: ;