Министар задужен за вођење кабинета мађарског премијера Гергеј Гуљаш изјавио је да се међу демонстрантима и организаторима протеста у Мађарској налазе особе са платног списка америчког милијардера Џорџа Сороша, јавља агенција МТИ.

Како је Ројтерс претходно известио, партија мађарског премијера Виктора Орбана, Фидес, у суботу је, реагујући на протесте у земљи саопштила да је «све очигледније да су учесници протеста криминалци које је организовала мрежа (Џорџа) Сороша».

Почетком месеца, влада Виктора Орбана је приморала приватну школу Централни Европски Универзитет да напусти Мађарску, у оквиру дугогодишњег сукоба Орбана са америчким милијардером Сорошем, либералом мађарског порекла.

Гуљаш је данас говорећи за мађарски национални радио, оптужио опозиционе странке у земљи да позивају на насиље над полицијом својим порукама и делима, наводи МТИ.

Он је, како се наводи, казао да је на протестима који су у среду почели полиција «деловала правно и пропорционално» и истакао да је сагласан са председником скупштине Ласло Ковером који је казао да су протести у среду били «покушај пуча».

Он је протесте у земљи окарактерисао пре као «агресивне акције мањине» него као знак друштвене побуне, наводи агенција.

Он је казао да влада сматра веома важним свачије право на окупљање, али истакао да је злочин подстицање насиља.

«Свако може да протестује и противи се влади, али напад на полицију, бацање димних бомби на њу је озбиљан злочин», рекао је Гуљаш.

Британски Ројтерс известио је да је на протестима током прошле недеље полиција употребила сузавац против демонстраната испред парламента.

У мађарској престоници, Будимпешти и данас су се окупиле хиљаде грађана да протестују против новог закона о раду и, како наводе, растуће ауторитарне владавине националистичког лидера Виктора Орбана.

Данашњи протести носе назив «Срећан Божић господине премијеру» и четврти је по реду у последњих недељу дана који организују левичарске опозионе партије, групе студената и грађана који се противе влади Виктора Орбана, преноси Ројтерс.

Тагови: ; ; ;