Британска премијерка Тереза Меј спрема се да критикује позиве за одржавање другог референдума о изласку Велике Британије из Европске уније.То би, према њеном мишљењу, а како су саопштили из канцеларије премијерке, нанело непоправљиву штету поверењу у демократију.

Из њене канцеларије још поручују да ће она о томе говорити данас поподне посланицима у доњем дому парламента.

«Још један референдум милонима који верују у демократију показао би да демократије нема», пренели су из канцеларије став премијерке.

Очекује се да ће она рећи и да би такво изјашњавање само погоршало поделе у земљи уместо да их излечи, пренео је АП.

Међутим, велики број политичара верује да би нови референдум могао да буде једини начин да се прекине политичка пат позиција око Брегзита.

Влада британске премијерке Терезе Меј и ЕУ договориле су споразум о изласку Велике Британије из европског блока прошлог месеца, али је Мејова одложила гласање о њему у парламенту прошле седмице када је постало јаснокод ЕУ покушала да избори измене како би споразум прихватили посланици који су против њега, али је еропски блок то одбио на самиту у Бриселу.

Њен ауторитет је био пољуљан након што је у среду више од трећине посланика Конзервативне странке гласало против ње.

Меј каже да још планира да код ЕУ избори неке измене како би умирила посланике, посебно у вези са «бекстопом», односно гаранцијама да ће граница између Ирске и Северне Ирске остати отворена.

Званичници ЕУ инсистирају да се о излазном споразуму са Британијом не може поново преговарати, али из канцеларије Терезе Меј наводе да преговарачи обе стране још разговарају о потенцијалним појашњењима споразума.

Портпарол Европске комисије Маргаритис Шинас изјавио је данас да у у овој фази нису предвиђени никакви даљњи састанци са Великом Британијом.

Уз планирани одлазак Британије из европског блока 29. марта остаје најсано да ли ће она отићи споразумно или без споразума, што би могло да има хаотичне последице на британске луке, авионе и недостатак кључних производа, преноси Танјуг.

Тагови: ; ; ;