Ватикан унапређује односе са Руском православном црквом и то јој је међу приоритетима, због чега сматра да контакти са неканонском црквом у Украјини могу да изазову негативне последице.

Информације да је Света столица признала нову цркву у Украјини нису потврђене. Портал под именом „Ватикан њуз“, на којем је објављена та вест, није званични лист Ватикана.

„Једини званични портал Ватикана је www.vatican.va, а званичне вести Свете столице се објављују само у ’Билтену службе за информисање‘“, рекао је представник ватиканске прес-службе.

Он је нагласио да је „Ватикан њуз“ само медиј, а не званично гласило Свете столице.

Раније је портпарол „нове цркве“ у Украјини Евстрасиј Зорја написао на фејсбуку да је „званични лист Ватикана објавио 17. децембра да је митрополит Епифаниј изабран за представника Украјинске аутокефалне цркве“. Он је у томе видео знак званичног признања цркве.

„Ујединитељски сабор“

Украјинске власти очекују да почетком јануара добију томос о аутокефалности од Цариграда.

У Кијеву је 15. децембра одржан „ујединитељски сабор“, на којем је изабран поглавар „нове цркве“ — епископ УПЦ кијевске патријаршије Епифаније Думенко.

После тога је председник Украјине Петро Порошенко изјавио да је створена „украјинска аутокефална црква“. Касније је објављено да ће се та црква звати „православна црква Украјине“.

Руска православна црква сматра да је „ујединитељски сабор“ канонски ништаван и да је мало вероватно да ће Епифаније бити признат у православном свету.

Спутњик

Тагови: ;