Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај упутио ново писмо европској тројци, у којем је наставио са оптужбама на рачун ЕУ и Србије — Европску унију оптужио је да затвара очи пред наводним акцијама Београда против Приштине, а Београд да не спроводи Бриселски споразум.

Љимај и Харадинај

Харадинај је упутио писмо шефици европске дипломатије Федерики Могерини, комесару Јоханесу Хану и комесарки за трговину ЕУ Сесилији Малстром, а пошто је претходно одбио њихов предлог за решење трговинског спора са Београдом.

Харадинај, међутим, уз ове оптужбе није навео које су то наводне акције Србије, нити у чему Београд није спровео Бриселски споразум, а у чему Приштина јесте.

Према његовим речима, Споразум о стабилизацији и придруживању тзв. Косова и ЕУ је вреднији од дијалога са Србијом.

«Понашање Србије према Косову, укључујући и стално одбијање примене Бриселског споразума се не само игнорише, већ је Србија добила финансијску помоћ и отварање нових поглавља. Ја бих да подсетим да је наш Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, уговор који вреди много више од дијалога са Србијом», написао је Харадинај.

Харадинај каже и да је управо током њиховог рада у ЕК Европска унија «престала да буде неутрална» када је реч о споразумима Београда и Приштине.

Он тврди да је његова влада стално радила на успостављању одрживих односа са Србима на Косову и другим мањинама, као и да су ти напори, наводи, «почели да дају своје резултате».

Поновио је да су изјаве Могеринијеве у вези са корекцијом граница нанеле штету напретку дијалога и довеле до стагнације тог процеса.

Замерио је то што су мере Приштине у Бриселу назване «трговинском провокацијом унутар ЦЕФТА», те додао да је то, како је навео за Косово «дубоко увредљиво».

«Знате да је Србија била сурова у нападима на нашу државу, наше институције и добробит наших грађана», навео је Харадинај, не прецизирајући о којим нападима се ради.

Упркос свему томе, Приштина је наставила да безрезервно подржава дијалог са Београдом, тврди Харадинај.

Харадинај каже и да је недавна одлука парламента о наставку дијалога са Београдом донета да би ојачали промоцију тог процеса, као и да је све том приликом, како казе, спроведено «на основу уставних надлежности наших институција».

Тагови: ;