Бивши министар спољних послова Грчке Никос Коцијас добио је претећи телефонски позив због свог предлога о контроли тајних фондова, саопштила је његова странка «Прато».

Министар спољних послова Грчке Никос Коцијас (Фото: Лола Ђорђевић)

Непознати мушкарац поручио је Коцијасу да ће бити ликвидиран, јавио је радио Њуз247.

«Политичка парадржава данас је телефонским позивом запретила Никосу Коцијасу само неколико сати након што је поднео предлог о контроли тајних фондова свих министарства, попут министарстава одбране, унутрашњих послова, а посебно Националне обавештајне службе», наводи се у саопштењу покрета «Прато» и додаје да се његов председник не плаши.

Истовремено се позивају полицијске и судске власти да хитно реагују и да ухапсе оне које стоје иза претњи Коцијасу.

Премијер Алексис Ципрас је на свом Твитер налогу написао да су претње још један доказ тога где води слепи национализам и баштињење мржње.

«Никос Коцијас је посвећено и одлучно служио својој отаџбини као министар иностраних послова и нико, ни под каквим изговором, не може да оспори његов патриотизам, а још мање с фашистичком храброшћу и кукавички да прети његовом животу», написао је Ципрас на Твитеру.

Бивши министар спољних послова Грчке и лидер покрета «Прато» и раније је био мета бројних претњи, али и чланови његове породице.

Коцијас је као министар спољних послова Грчке био главни преговарач у дијалогу са Македонијом о имену те земље, што је био кључни проблем у односима два суседа. Он је и потписник Преспанског споразума са Македонијом, којим се предвиђа назив Република Северна Македонија за северног суседа.

Непосредно после постизања овог споразума, којим је окончан вишегодишњи спор Грчке и Македоније, а који је наишао на снажне отпоре у обе земље, Коцијас је поднео оставку.

Тагови: