Британски аналитичар: САД немају шта да понуде Вучићу,Трамп ни не зна где се налазите

Британски новинар и аналитичар Тим Џуда изјавио је да не види да је договор Београда и Приштине на видику, упркос тврдњама из САД да је договор „надохват руке“.

„Не мислим да ће се много тога десити и ситуација ће за годину дана бити мање или више иста“, рекао је Џуда за агенцију Бета.

На питање како коментарише тврдње у писмима председника САД Доналда Трампа председницима Србије и Косова, Александру Вучићу и Хашиму Тачију, да је договор „надохват руке“, Џуда је рекао: „Он не зна где се налазите“.

„Сећате се чланка у Монду да Трамп не разликује Балкан од Балтика. Он не зна где се налазите. Нема гласова с Балкана, нема пуно гласова дијаспоре“, додао је Џуда.

Британски аналитачар је додао да су поједини људи из Трампове администрације, попут саветника за националну безбедност Џона Болтона, упознати са ситуацијом у региону, али да САД генерално немају утицај у региону.

Тачи нема снагу у парламенту, док САД Вучићу немају шта да понуде, рекао је Џуда.

Он је оценио да констатација из Трамповог писма да је договор „надохват руке“ противречи ономе што се дешава.

„У последња два месеца односи Београда и Приштине су много погоршани“, рекао је Џуда, додајући да ништа не показује да је договор „надохват руке“.

Трамп је писмима од 14. децембра да искорсте прилику за постизање споразума који је надохват руке и додао да се радује прилици да их угости у Белој кући да би прославили „оно што би представљало историјски споразум“.

 

 

Коментари: