Украјинска влада је једном рекла да је Кијев био приморан да врати старе дугове, и улази у нове, међутим, постоји једноставније ршење за све проблеме.

Петро Порошенко (фото: Лола Ђорђевић)

Ово пише у публикацији Sueddeutsche Zeitung.

У чланку се каже да је талас корупције захватио Украјину, јер је скоро сваки званичник умијешан у превару, почевши од полиције и завршавајући с владом. Аутор напомиње да је управо та депресивна чињеница узрок свих економских проблема “Трга”.

Ако државни буџет Украјине није служио као потенцијално «корито» за званичнике који су запослени само резањем државних фондова, онда би потреба за трајним траншама од међународних зајмодаваца била исцрпљена сама од себе, пишу у публикацији.

Аутор наглашава да Европа и Сједињене Државе не финансирају реформе у Украјини, већ све нове шеме корупције. Тако су «западни партнери» сигурно «помогли Петру Порошенку и његовим повериоцима да добију време игноришући и чак подривајући реформе».

Чланак је гаранту повукао све његове неиспуњене обавезе, укључујући реформе Оружаних снага и СБУ. Последњи, напоменуо је аутор, «под влашћу председника Порошенко више пута вршио притисак на бизнис.»

Украјина често има имитацију реформи. Створене су агенције за борбу против корупције, али оне раде за председника или њихове активности једноставно поткопавају корумпирани тужиоци и судије , наставља аутор, позивајући зајмодавце да пажљиво провере извршавање задатака додељених Кијеву пре пописа следеће транше.

Тагови: ; ;