Премијер Израела Бењамин Нетањаху оштро је критиковао турску окупацију северног дела Кипра и однос турске војске према Курдима у Турској и на северу Сирије, пошто је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган тврдио да Јевреји у Израелу туку палестинске жене и децу.

Премьер-министр Израиля Биньямин Нетаниягу
„Ердоган, окупатор северног Кипра, чија војска масакрира жене и децу у курдским селима у Турској и ван ње, не би требало да придикује Израелу“, рекао је Нетањаху.

Ердоган већ дуго критикује Израел и упоређује потезе те земље према Палестинцима с нацистичким убијањем Јевреја у холокаусту у Другом светском рату, подсећају израелски медији.

„Јевреји шутирају људе који леже на земљи. Заправо, Јевреји не шутирају само мушкарце, већ и жене и децу када падну на земљу. Као муслимани ми ћемо се супротставити тим људима (Јеврејима) и научити их лекцију“, рекао је Ердоган младим Турцима у Истанбулу на једном скупу.

Турски лидер је раније порицао да је антисемита када је упућивао сличне критике Израелу.

Лидер израелске опозиционе центристичке партије Јеш атид (Има будућности) Јаир Лапид апеловао је на владу да заузме агресивнији став према Турској и означио Ердогана антисемитом.

Он је рекао да „Јевреји не шутирају људе“, да је „дошло време да Јевреји шутну Ердогана“ и да „неће ћутати пред антисемитима попут њега“, пренели су израелски медији.

Односи Израела и Турске, некада блиских савезница, поново су се погоршали у мају после израелског одговора на насилне палестинске протесте дуж границе појаса Газе у којима су убијене десетине Палестинаца.

Тада је Ердоган рекао да је Израел терористичка држава која чини геноцид.

Турска је касније опозвала амбасадора из Тел Авива и протерала израелске представнике из Анкаре и Истанбула, а Нетањаху је тада рекао да Ердоган не би требало да држи лекције Израелу о војној етици.

Тагови: ; ; ;