Тражили смо објашњење од Кфора, да нам се у најкраћем објасни шта је представник Кфора мислио кад је рекао да снаге РОСУ могу без најаве да уђу на север Косова и Метохије, изјавио је министар одбране Александар Вулин на позив да коментарише изјаву портпарола Кфора.

Александар Вулин (Фото: Лола Ђорђевић)

„Противимо се било којој идеји да РОСУ, безбедносне снаге или било ко, може да дође на север КиМ без сагласности и позива четири градоначелника“, додао је он.

Према његовим речима, постоји тенденција да се непрекидно говори како Кфор може да дозволи или не дозволи одређено кретање косовских безбедносних снага на север Косова и Метохије, али се упорно избегава да се помене други део договора који је председник Вучић изборио 2013. године са генералним секретаром НАТО-а, а то је да градоначелници севера Косова и Метохије морају да дају своју сагласност.

„Одједном се више не спомињу Срби, али ми смо тако договорили и никако другачије. Очекујемо у наредном периоду, врло брзо, да ће нам Кфор објаснити шта је мислио под тим, како је уопште могао да дâ такву изјаву. Више је него јасно да ни РОСУ ни безбедносне снаге не могу да улазе на север КиМ без сагласности Срба на северу КиМ“, нагласио је министар Вулин.

Он је додао да је регион севера КиМ полицијски регион, као било који други, и да свако дејство специјалних јединица мора да се најави команданту тог региона, па да он да сагласност.

Тагови: ; ; ;