Упозорење аналитичара: Прети епски колапс, гори него 1929.

Амерички политичар Рон Пол упозорава да је Волстрит осуђен на пад од 50 процената или више и на колапс налик оном из 1929. године.

„Једном када актуелна волатилност покаже да се тржиште бикова (интензивног раста) неће обновити, људи ће да пожуре према излазима (распродаји деоница)“, изјавио је недавно Пол за америчку тв мрежу CNBC.

Упозорио је да би овогодишње негативне корекције на Волстриту могле да буду најава епског колапса привреде, и да би се тај колапс могао догодити и пре него што инвеститори мисле.

Волстрит ће, према речима бившег републиканског председничког кандидата, постати све рањивији, што ће изазвати стање у привреди слично Великој депресији.

„Могло би бити горе него 1929. године“, изјавио је Пол у интервјуу за CNBC.

Те године, америчка берза је пала за скоро 90 одсто, а привреда се суновратила.

Пол већ годинама упозорава да је пад Волстрита неизбежан, преноси CNBC, и додаје да је, према његовим речима, актуелни америчко-кинески трговински рат све већи фактор ризика за привреду, преноси Танјуг.

Као узрок свих проблема, Пол је навео политику квантитативног лабављења америчке Управе федералних резерви САД-а, која је, како тврди, створила „највећи мехур у историји човечанства“.