Курц за напредак у дијалогу и укидање приштинских такси

Аустријски канцелар Себастијан Курц истакао је, у интервјуу Танјугу, да очекује даљи напредак у дијалогу Београда и Приштине, што је предуслов за процес приближавања ЕУ, те наглашава да је Беч за укидање такси које су увеле приштинске власти.

Курц за напредак у дијалогу и укидање приштинских такси
Себастијан Курц (Фото: Лола Ђорђевић)

На питање да ли очекује да ће Београд и Приштина до краја мандата актуелне Европске комисије моћи да пронађе решење, или су последње тензије удаљиле солуцију, Курц је подвукао и подсетио да је то и више пута потпуно јасно говорио – да је даљи напредак у дијалогу суштински предуслов за даљи процес приближавања ЕУ.

„Надамо се да ће поћи за руком да се постигне даљи напредак у дијалогу и смање тензије“, рекао је Курц.

Аустријски канцелар истиче и да баријере, попут такси које је Приштина увела на српску робу, треба укидати, уместо постављања нових препрека.

„Аустрија се залаже за регионалну сарадњу на Западном Балкану, као и за регионални споразум о трговинској сарадњи ЦЕФТА. Због тога се залажемо за што брже укидање косовских царина, као што то чини и европски комесар Јоханес Хан“, објаснио је шеф аустријске владе.

„Србија сидро стабилности у региону“

Курц је изразио задовољство што су два нова поглавља отворена у приступном процесу Србије и једно поглавље са Црном Гором.

„То је успело пре свега што Србија и даље, под председником Александром Вучићем, предузела даље важне реформе. Било ми је, због тога, важно, да за време председавања ЕУ посетим Србију, како бих подвукао значај Србије за регион“, казао је Курц.

Аустријски канцелар је истакао да је Србија под председником Вучићем постала сидро стабилности у региону и игра конструктивну улогу.

„Желим председнику Вучићу да се захвалим на доброј сарадњи посебно за време председавања ЕУ“, нагласио је Курц.

Упитан шта очекује за Западни Балкан за идућу годину, казао је да очекује да ће напори у процесу приступања и приближавања од свих страна бити настављени и даље интензивирани.

„Имамо посебан интерес за стабилност на Западном Балкану, посебно што Аустрија спада у свим земљама региона међу најважније стране инвеститоре и што је регион у непосредној географској близини. С тим у вези свакако треба смањити економске и политичке тензије у региону“, нагласио је аустријски канцелар.

Курц је истакао да приближавање Западног Балкана ЕУ мора и даље бити приоритетни задатак Уније, и за то ће се Аустрија, како је најавио, залагати и након председавања ЕУ.

Аустрија ће, према његовим речима, наставити да подржава регион као градитељ мостова.

Курц, који је у другој половини ове године председавао ЕУ, задовољан је постигнутим резултатима.

„Посебно у борби против илегалне миграције, европске перспективе Западног Балкана, код питања заштите животне средине или тема дигитализације смо успели да постигнемо добар напредак. Такође и код преговора о вишегодишњем финансијском оквиру ЕУ за 2021. до 2027, са нацртом де факто потпуног предлога на последњем Савету Уније, постигли смо значајан напредак. Поред тога пошло нам је за руком да обезбедимо јединство 27 држава чланица у вези Брегзита и Мишела Барнијеа што боље подржимо“, сумирао је резултате председавања.

Што се Западног Балкана тиче, каже да је тај регион тежиште спољне и европске политике званичног Беча, као и да је било тако и током председавања ЕУ.

„Аустрија се током председавања ЕУ залагала снажно за даљи напредак у европском приближавању региона ЕУ. Због тога је у Бечу 19. новембра одржан састанак са скоро свим премијерима Западног Балкана“, објаснио је аустријски канцелар.

Танјуг

Коментари: