Српска листа саопштила је да специјални тужилац самопроглашеног Косова Сиље Хоџа води монтиран и политички мотивисан процес против потпредседника Српске листе Милана Радоичића, те Марка Росића, Недељка Спасојевића и Драгише Марковића, кој су неосновано ухапшени због наводне умешаности у убиство Оливера Ивановића.

Из Српске листе истичу да је изјава Хоџе да «тужилаштво још утврђује улогу Радоичића у вези са убиством Ивановића» у потпуности разоткрила монтирани и политички мотивисан процес који води Приштина.

«Тужилаштво признаје да не зна коју је улогу, у тој његовој инсинуацији, имао Радоичић, па се питамо на основу којих доказа тврди да је он имао икакву улогу у том догађају», кажу из Српске листе.

Према њиховој оцени, ова изјава специјалног тужиоца је најбољи доказ да овај процес није заснован на доказима већ с циљем застрашивања српског народа, а уперен против најистакнутијих бораца за слободу и право на живот српског народа на Косову и Метохији, попут Радоичића.

Српска листа упозорава да само на Косову и Метохији, по принципу «кадија те тужи, кадија ти суди», Срби у поступцима морају да доказују невиност уместо да тужилац доказује њихову кривицу.

«Злочин против права и правде и против ових поштених породичних људи је карактеристика овог монтираног процеса, у коме, по признању самог тужиоца, али и изјава адвоката одбране, суд говори о кривици наших суграђана попут помагања у извршењу дела непознатом лицу, одавање службене тајне разговором чији се садржај нити зна, нити постоје докази да је он икада обављен нити са ким, или о кривици лица чија улога у извршењу дела није позната», истичу из Српске листе.

У саопштењу се поставља питање на основу чега је тужилац 23. новембра донио одлуку да се изврши брутални упад са до зуба наоружаним јединицама на сјевер Косова и Метохије, у изузетно осетљивом тренутку.

Тагови: ;