Министарство спољних послова Русије сматра да су оптужбе да је Министарство предало медијима податке о новинарима британске радио-телевизијске корпорације Би-Би-Си у Москви апсурдне.

Лист „Гардијан“ скренуо је пажњу на објављивање имена дописника Би-Би-Сија, наводећи да је до „цурења“ информација о овим новинарима британске корпорације дошло након што је „Тајмс“ објавио имена новинара који раде у британској редакцији Спутњика, који подржава Москва. У четвртак је један број руских интернет портала објавио имена и фотографије дописника московске редакције Би-Би-Сија. Конкретно, линк на њихов списак, објављен на ресурсу „Пикабу“, објавила је телевизија „Дожд“ на свом званичном сајту.

У недељу је Одељење за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије објавило одговоре на питања Би-Би-Сија у вези са инцидентом.

„Када су се појавиле прве спекулације са оптужбама на рачун Министарства спољних послова Русије о предавању података о новинарима московске редакције Би-Би-Сија (а о томе су недвосмислено говорили дописници Би-Би-Сија), схватили смо то као неуспешну шалу, с обзиром на њихову очигледну апсурдност“, наводи се у одговорима на сајту Министарства.

Министарство је подсетило да је 17. децембра извршен хакерски напад на интернет-ресурсе руске амбасаде у Лондону, што је руска страна одмах објавила. Министарство није одбацило могућност да су хакери током упада могли да добију приступ, између осталог, и информацијама о представницима британских медија који раде у Русији.

„Не можемо да искључимо могућност да су хакери могли да добију приступ различитим врстама података, укључујући информације о представницима британских медија који раде у Русији, с обзиром на то да руске амбасаде прате шта у Русији објављују дописници земље боравка, издају новинарске визе и тако даље“, истиче се у саопштењу Министарства.

Раније је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила да се британска корпорација Би-Би-Си није упутила руском Министарству жалбу због цурења података о својим дописницима. Би-Би-Си је раније објавио да је послао притужбу руском Министарству спољних послова након објављивања личних података својих запослених у Москви. При томе корпорација није реаговала на објављивање имена новинара британске редакције Спутњика у британском „Тајмсу“.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ;