Мушкарци у коферима носили делове тела Кашогија?

Турска телевизија емитовала је видео-снимак на којем се виде мушкарци који у резиденцију саудијског конзула у Истанбулу носе кофере, у којима се наводно налазе делови тела убијеног саудијског новинара Џамала Кашогија.

На снимку који је емитовао канал провладине турске телевизије Хабер, виде се мушкарци који, како је наведено, уносе укупно пет кофера кроз главни улаз резиденције, на малој удаљености од конзулата Саудијске Арабије у којем је Кашоги убијен почетком октобра, преноси Ројтерс.

Неименовани турски званичник казао је, без објашњавања, да изгледа да је тај извештај тачан, наводи агенција и додаје да је о томе известио и провладин лист Сабах. Саудијске власти се нису одазвале на Ројтерсов позив за коментар тог снимка.

Кашоги је убијен 2. октобра након што је ушао у Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу, а његово убиство је изазвало међународну осуду, незадовољство и нарушило је међународни углед саудијског принца Мухамеда бин Салмана.

Кашоги је био познати критичар саудијског принца, био је и колумниста Вашингтон поста који се пошле године преселио у САД.

Саудијски званичници одбацили су оптужбе да је принц Мохамед бин Саламан учествовао у организацији Кашогијевог убиства. Сабах је известио да су кофери са деловима Кашогијевог тела довезени у црном минибусу око 15 часова.

Званични Ријад је две недеље негирао Кашогијево убиство пружајући бројна контрадикторна објашњења, након чега је ипак признао да је Кашоги убијен, а да је његово тело раскомадано након што су преговори о његовом повратку у Саудијску Арабију пропали.

Делови тела Џамала Кашогија нису пронађени, а Турска је захтевала у више наврата од Саудијске Арабије да открије где се они налазе. Прошлог месеца, турска полиција је претражила вилу у обалској области југоисточно од Истанбула у оквору те истраге.

Канцеларија јавног тужилаштва Саудиске Арабије прошлог месеца је саопштила да захтева смртне казне за пет особа, а да је 11 особа од њих 21 осуђено и да ће им се судити пред судом Саудијске Арабије.

Турски министар спољних послова је прошле недеље рекао да ради са другим државама на премештању истраге о Кашогијевом убиству у Уједињене нације.

 

 

Танјуг/РТС