Хрватска влада је врло близу одлуке да одустане од куповине израелских борбених авиона, Ф16 Барак, изјавио је војни аналитичар Игор Табак и додао да то није нови став, те да мисли да је реч о санирарању штете.

“Ми не чекамо неки посебан договор Израела и САД — реч је о питању које је већ дуже спор између тих држава. Ако Хрватска од те куповине одустане, вероватно ће разговор Израела и САД на брзину престати нашим одустајањем”, рекао је Табак за ХРТ.

Упитан зашто САД нису «упалиле црвено светло» и пре, већ код саме реализације куповине долази до проблема, Табак каже да засад постоји само предаја понуде и хрватски одговор на понуду, а остали документи тек треба да буду израђени.

“Братство и партнерство са САД могло се ентузијастички очекивати, али оно није сигурно. Бизнис је увек бизнис, посебно кад долазимо до НАТО у којем Американци воде игру, а Израел није члан НАТО”, рекао је он.

Чланство у НАТО и ЕУ итекако обавезује Хрватску и данас нисмо у позицији у каквој смо били пре чланства, каже Табак.

Према оцени аналитичара, окончање овог тендера с једне стране је фијаско и непријатност, а с друге стране, наводи, Хрватској даје отворене руке, посебно сада када су, како је рекао, паметнији.

“У овом тендеру се нашло све скупа — и ново и старо и рабљено и различитих производњи, тешко је то и упоређивати”, навео је Табак.

Додао је да је опција и обновити разговор са Швеђанима.

“Ништа нас не спутава, нпр. Бугарска је неколико пута понављала тендер. Словачка се предомишљала уздуж и попреко кад је реч о набавци авиона. Државе и с пуно јачим административним капацитетом имају проблема с набаком борбених летилица. То је врло тешка и врло скупа тема која ни једној држави не падне лако”, казао је.

Чини му се, каже, да је у овом тренутку највећи проблем да се у хрватском систему мало прате спољне теме које немају везе с Хрватском, преноси Танјуг позивајући се на ХРТ.

“Дипломатски и војно-технички односи САД и Израела ломе се последњих неколико година, то је такођер требало пратити, иако нема везе с Хрватском”, рекао је Табак.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;