Министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић наводи да су последњих месеци учестали вербални напади српских званичника ка Црној Гори, и да долазе од оних који Црну Гору сматрају српском земљом или сателитом.

Срђан Дармановић истиче да Црна Гора није ни једно ни друго, већ да следи свој курс у међународној политици.

Црногорски министар жали што је, како каже, дошло до оптерећења односа између Србије и великог броја њених суседа из региона

«Зашто је то тако, тешко је рећи. Садашња влада и администрација председника Србије Александра Вучића је раније улагала доста напора да се односи у региону поправе. Сада је дошло до једног другачијег тренда, па је и Црна Гора повремено била мета одређених политичких изјава, констатација, па и потеза. Мислимо да то није добро и да треба уложити напоре да се те ствари потисну у корист онога што радимо заједнички», рекао је Дармановић.

Србија је, према његовим речима, за Црну Гору важан спољнотрговински партнер.

«Имамо економске односе, имамо заједничке пројкете и заједнички европски пут», рекао је Дармановић за агенцију Анадолија.

У односима две земље, каже, постоји тренутно један проблем који мора да се реши, а реч је о случају Бранке Милић, држављанке Србије која је оптужена за планирање државног удара у Црној Гори на дан одржавања парламентарних избора 2016, а која је, додаје, нашла уточиште у амбасади Србије.

Тај случај не може стајати у месту, а власти у Подгорици «у једном тренутку морају да знају да ли је то одлука да се опструира тренутни судски процес, или није».

«Ако није, Србија ће наћи решења да помогне и себи и нама у овом питању. Ако јесте, то има одређене последице», поручује Дармановић.

Црногорски министар спољних послова је навео и да је «Црна Гора предводник европског процеса у региону, и све што ради, инвестира са циљем мира у региону и добросуседских односа».

Танјуг

Тагови: ; ; ;