Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је да нико не може да промени чињеницу да је Тајван део Кине и да би људи с обе стране Тајванског мореуза требало да теже «поновном уједињењу», преноси «Ројтерс».

Си је то рекао у говору поводом 40. годишњице кључне политичке одлуке власти у Пекингу која је на крају довела до отопљавања односа с Тајваном.

Америчка телевизија Си-Ен-Би-Си објашњава да је Сијев говор одржан у сећање на «Поруку сународницима на Тајвану» коју су власти у Пекингу упутиле 1. јануара 1979, објављујући крај редовних артиљеријских напада на острва под контролом Тајвана која се налазе близу кинеске обале, што је била прекретница након деценија непријатељстава између две стране.

Подсећа се да су кинеске националнистичке снаге побегле у децембру 1949. године на Тајван након пораза од комуниста у грађанском рату.

«Питање Тајвана је део унутрашње политике Кине. То је питање од кључног интереса за Кину… и страно мешање је неприхватљиво», поручио је Си, пренели су кинески државни медији.

http://www.rts.rs

Тагови: ; ; ;