Председница Тајвана Цаи Инг Вен одбацила је позив кинеског председника Си Ђинпинга на уједињење с Кином по систему „једна земља, два система“, који је у сличном облику примењен у односима Пекинга и Хонгконга.

АП преноси да је Цаи Инг Вен, коју светски медији називају председницом самоуправних власти тог острва, поручила Сију да „Кина мора да прихвати чињеницу да постоји Република Тајван“.

Ројтерс преноси да је тајванска лидерка одбила такав политички аранжман с Кином, али је у новогодишњој поруци истовремено нагласила да преговори власти са две стране Тајванског мореуза морају да се одвијају на нивоу контаката између двеју влада.

Наводи се да је Цаи Инг Вен позвала Кину да „схвати размишљања и потребе тајванског народа“ и поручила да Пекинг „мора да користи мирне методе за решавање разлика са Тајваном и да поштује демократске вредности“.

Она се медијима обратила само неколико сати након говора кинеског председника Си Ђинпинга о уједињењу Кине и Тајвана, у којем је дао до сада најјаснији знак да током актуелног мандата жели да реши 70-годишњи спор континенталне Кине и Тајвана, наводећи да две стране улазе у „дубоке демократске консултације“ и раде на уједињењу. Си је истовремено упозорио и да Пекинг задржава опцију примене силе, што су амерички медији протумачили као директну поруку Вашингтону, који Тајван снабдева војном опремом.

Тагови: ; ;