Саудијски главни тужилац тражио смртну казну за петоро од једанест осумничених за убиство новинара Џамала Кашогија

Саудијски главни тужилац тражио је смртну казну за петоро од једанест осумничених за убиство новинара Џамала Кашогија, на почетку њиховог суђења у кривичном суду у Ријаду.

Једанаест осумњичених појавили су се на суду у присуству својих адвоката на свом првом рочишту, наводи се у саопштењу тужиоца које је објавила званична новинска агенција СПА. Агенција и државна телевизија нису дале више детаља о суђењу и нису навели имена осумњичених.

Кашоги, колумниста Вашингтон поста убијен је 2. октобра 2018. у саудијском конзулату у Истанбулу. Он је писао чланке критичне према саудијском престолонаследнику принцу Мохамеду бин Салману. Саудијска Арабија првобитно је демантовала да је новинар убијен али је после више недеља признала да јесте.

У саопштењу тужиоца наводи се да је тужилаштво затражило од Турске доказе које је Анкара прикупила у вези убиства новинара у саудијском конзулату у Истанбулу.

„До сада није стигао одговор и канцеларија јавног тужиоца и даље чека“, наводи се у саопштењу.

Турски медији објавили су раније слике чланова окружења саудијског престолонаследника који су били у конзулату у Истанбулу уочи Кашогијевог убиства. Кашогијево тело за које се верује да је раскомадано, још није нађено.