Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) оценио је данас да би било добро да се Ватикан укључи у решавање питања Косова и Метохије.

„Проблеми православаца и католика на КиМ су исти с обзиром да су, и једни и други, били приморани да у огромном броју напусте територију и своју имовину на КиМ и зато подржавамо став београдског надбискупа Станислава Хочевара да се они могу решити једино дијалогом у интегралном смислу“, саопштио је ПУПС, „осврћући се на Хочеварову Божићну посланицу“.

ПУПС је дао „пуну подршку и идеји надбискупа Хочевара да и Света столица, која, иначе, није признала независност такозване државе Косово, преузме активнију улогу у решавању овог локалног за Србију, али и регионалног питања, од чијег решавања зависи дугорочни мир и напредак целокупне регије“.

„У том смислу делимо и став надбискупа Хочевара да актуелне трговинске баријере на КиМ воде само гетоизацији и новим конфликтима у српској јужној покрајини“, навео је ПУПС.

ПУПС је истакао „да је, такође, охрабрен и чињеницом да се високи представник Римокатоличке цркве залаже за то да држава Србија обезбеди реституцију имовине свим верским заједницама“.

„То подразумева да је и обавеза медјународних представника на КиМ да то исто обезбеде и на том делу територије који, привремено, није под контролом српског правосуђа“, поручио је ПУПС.

Тагови: ; ;