Шпенд Ахмети, председник Социјалдемократске партије и копредседавајући преговарачког тима за дијалог са Србијом, изјавио је да ће у Бриселу разговарати о постизању споразума са Србијом. Без Демократског савеза Косова и без покрета Самоопредељење, споразум са Србијом чији је циљ обострано признање, неће моћи да се ратификује, каже Ахмети.

Председник СДП-а, је рекао да је сврха одласка у Брисел 8. јануара усаглашавање наредних корака ка постизању коначног споразума између Косова и Србије.

«Остаје да се тачно одреди агенда, међутим, састаћемо се са тимом који олакшава дијалог како би размотрили процес који смо већ усагласили, као и да усагласимо следеће кораке за које се очекује да ће се догодити интензивирањем дијалога Косово – Србија у настојању да постигнемо споразум», рекао је Ахмети у интервјуу за РТВ 21.

Наводи да је преговарачки тим већ добио сву документацију од премијера и председника Косова и да припремају платформу која би требало да се нађе у Скупштини најкасније до 15. јануара.

«Принципи платформе су мање више јасни, не можемо да изађемо изван оквира устава Косова, али можемо да изразимо који циљеви се могу постићи дијалогом. То је обострано признање. Мислим да немамо мандат да изађемо из устава, јер нам он даје оквир у којем можемо да преговарамо», изјавио је председник СДП.

Он је додао да без ДСК и Самоопредељења не могу да ратификују споразум са Србијом.

«Мислим да није добро да немамо две трећине гласова да би се ратификовао споразум и мислим да морају да се укључе у овај процес. Одбијање учешћа у овом процесу не приличи ниједној партији јер због чега су ушли у политику? Реч је о Косову, о дијалогу који се бави будућношћу. Док се сви међународни актери на Косову укључују, а они кажу не, ја их стварно не разумем», рекао је Ахмети.

Ахмети се осврнуо и на либерализацију визног режима. Према његовим речима, укидање виза може да се одложи за још годину дана.

РТК

Тагови: ; ; ;