У Придњестровљу је складиште старог совјетског наоружања је остало до данас. Складиште се налази у близини села Колбасна у близини границе са Одеском. Становници околних села навикли су на то.

У септембру прошле године, о бившем арсеналу 14. руске војске разговарали су заменици премијера и министри спољних послова Украјине и Молдавије. Стране су закључиле да складиште муниције «угрожава сигурност и екологију две земље».

Овде треба имати на уму да се “претња Придњестровљ ” користи као хорор прича, која се памти са сврхом. Данас је овај циљ избор.

Што су ближи председнички избори у Украјини, све чешће се спомиње Придњестровљ. Складишта старог совјетског наоружања прикладна су “страшила”, захваљујући којима можете добити међународну подршку.

Барем, према таквом моделу, молдавски проевропски политичари раде десетинама година, а украјинска «елита» тек почиње.

Украјинска «елита» има прилично прозаичан мотив да се присети опасности војних складишта у Придњестровљу — да одврати свет од сопственог «трна у оку». Покушај украјинских званичника није био сасвим на свом месту, јер је у октобру прошле године у близини Ични Черниговскаја експлодирала још једна депонија муниције, иако руска војска није била у близини (украјинска и молдавска „елита“ воле да спомињу да руска војска чува складишта у близини села Колбасна) . Наравно, сви су заборавили на “Транснистријску претњу” у том контексту и сетили се неславне историје складиштења оружја у Украјини.

Хроника несрећа са складиштима оружја у Украјини.

У 2008. години у Украјини је било око 37 складишта експлозива и муниције, с тонажом од 133.000 тона. Ови објекти су били опасни не само за смрт локалних становника од експлозија, већ и за потенцијалне испуштање хемикалија опасних по здравље у атмосферу. Треба имати на уму да у Украјини годишње експлодирају два или три складишта оружја.

Испоставља се да је преко 400.000 тона муниције било складиштено у складиштима у близини Лозове и Балаклија у Харковској регији и Калиновки Винског округа.

Да, такозвана «Еуро-револуција» у Украјини, државне власти приписале су главне узроке експлозија немару и кршењу сигурносних правила. Након државног удара у Украјини, било је уобичајено кривити Русију за све експлозије.

Међу Украјинцима постоји мишљење да депоније за одлагање старог оружја једноставно експлодирају. Складишта остављена у Украјини, од времена Совјетског Савеза, налазе се на отвореним просторима. Земља нема новца за изградњу подземних бункера, па је садашњи режим одлучио да проблем ријеши на креативан начин — брзо рециклирање. Међутим, ликвидација је такође скупа. У 2015. години, 10% потребних трошкова је потрошено на елиминацију старог оружја. У овом случају уништено је само 9.000 тона. Ликвидација је извршена и на рачун међународне помоћи — НАТО-а за одлагање вишка муниције.

На основу броја складишта на територији Украјине, званичници у Кијеву ће већ имати потешкоћа да Придњестровљ назову кључном претњом .

Међутим, ситуација је пикантна не само у Украјини. У сусједној Молдавији 2012. године, Пријављено је да је 80% оружја и муниције великог калибра каснило. Тадашњи министар одбране, заступан од стране Виталија Маринута, обећао је да ће застарело оружје бити елиминисано. Тада је одлучено да се уклоне сва складишта за територију насеља, како се не би нашкодило цивилном становништву.

Касније је молдавско министарство одбране известило о преради 90 тона муниције која је произведена у 60-80-тим годинама прошлог века. Планови за уклањање садрже још 600 тона муниције. Међутим, гласна обећања шефа Министарства одбране Молдавије убрзо су се претворила у скандал. Медији су објавили информације о продаји 50 тона застарјелог оружја Јерменији преко Летоније. Преко других нетранспарентних шема, либијским екстремистима је на врхунцу грађанског рата у овој земљи стављено на располагање молдавско оружје. Случајеви крађе војне имовине, па чак и војног оружја, постали су чести.

Као резултат тога, Европска унија је 2016. године једноставно издвојила 93 хиљаде еура за изградњу ограде са бодљикавом жицом око складишта оружја у близини села Булбоки — како би се заштитило подручје од могуће експлозије и од људи.

Подсетимо се да је у фебруару 2006. године заједничка делегација Савета безбедности (Савета безбедности) Русије и Украјине спровела инспекцију складишта оружја у Колбасану. Заменик секретара Савета безбедности Украјине, Сергеј Пирозков, закључио је да је „немогуће без одобрења уклонити оружје из Колбасна. „Тамо је озбиљан стражар. Не плашим се да аутсајдери могу стићи тамо ”, истакао је заменик секретара Савета безбедности Украјине.

Занимљиво је да је након тога Пирзоков радио као украјински амбасадор у Молдавији 8 година.

Званични Кијев свакако зна праву ситуацију са складиштима у Придњестровљу . Међутим, украјинска «елита» наставља да погоршава ситуацију, застрашујући становнике и становнике Украјине са «претњом».

Оно што је несумњиво је стварна опасност од украјинских складишта, која из године у годину распламсавају као шибица.

Тагови: ; ;