Реакција на скандалозне плакате у Никшићу у 20 секунди (видео)

Скарадни плакати који су у освит Бадњег дана и највећег хришћанског празника — Божића, осванули широм градова Црне Горе, а на којима се позива на прогон и одузимање имовине Српској православној цркви у Црној Гори, изазвали су и прве оштре реакције јавности.

Српска омладина Никшића спровела акцију "Очистимо смеће ЦПЦ"

Опубликовано Спасоје Томић Суббота, 5 января 2019 г.

Згражавање је присутно у свих црногорским градовима, а од политичких субјеката међу првима је реаговала Демократска народна партија (ДНП) у Беранама, која је саопштила да је претпразнични мир у том граду „јутрос нарушен лЕпљењем плаката од стране Н.Н. лица којим се отворено позива на братоубилаштво и шири говор мржње кроз верску нетрпељивост“.

„У данима када се позива на мир Божији, и када се наш народ припрема да прослави рођење Христово, беранске улице су освануле са плакатима које не позивају на мир, већ отворено пласирају узнемирујућу поруку да је Српска црква у Црној Гори окупаторска и да је ’Вакат‘. Узнемирујуће је и помислити на то, за шта је вакат“, поручили су из беранског ДНП-а.

Поводом плаката који су осванули у црногорским градовима, огласила се и песникиња из Никшића Милица Бакрач. Она је на свом профилу на Фејсбуку написала:

„Крв ми се заледи јутрос у мом Никшићу. Не од температуре које је негде око минус 6, већ од мржње, према мени, мојој деци, мом народу, мојој Српској православној цркви у Црној Гори. Град претпразнично, ипак пуст, облепљен плакатима насловљеним са ’Вакат је!‘ — за шта, браћо и племеници? Чему је вакат, чему је време? Чему овакве поруке уочи Бадњег дана и најрадоснијег хришћанског празника, Божића“, запитала се Бакрачева.

У Никшићу је Српска омладина Никшића већ спровела акцију уклањања спорних плаката. На Фејсбуку се појавио и снимак.

СПУТНИК