Усташки графити на споменику у српском селу код Книна

На споменик жртвама фашизма у српском селу Полача код Книна, подигнутом 1963. године, исписани су усташки графити – симбол „У“ и крст изнад слова, саопштио је председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Он је оценио да графити, исписани синоћ, представљају отворени позив на обрачун са преосталим Србима у том селу и шире у Хрватској.

„Ови графити су дио десетина хиљада графита и порука истог и сличног садржаја који су исписани широм Хрватске и којима се шаље порука преосталим Србима да нису добродошли и да им је најбоље да се што прије иселе или асимилују“, навео је Линта у писаној изјави.

Као кључни проблем Линта истиче чињеницу да актуелна власт у Хрватској, исто као и претходне, јавно не осуђује говор мржње и позив на обрачун са преосталим Србима, а полиција не уклања графите и поруке, не пролази организаторе и извршиоце, нити се кривци кажњавају.

Линта оцењује лицемерном чињеницу да је хрватски председник Колинда Грабар Китаровић честитала Божић свештенству и верницима Српске православне цркве у Хрватској а истовремено дели ордење ратним злочинцима.

Китаровићева, како подсећа Линта, не осуђује јавно бројне примере говора мржње и позивања на обрачун са Србима нити тражи да надлежни државни органи оштро казне организаторе и починице таквих недела.

„Србима у Хрватској ништа не значе декларативне честитке хрватских званичника поводом Божића и Васкрса већ јасна политичка воља хрватске власти да поштује сопствени Устав и темељне вриједности данашњег свијета антифашизам, људска и мањинска права. Нажалост, преостали Срби у селу Полача ће предстојеће Божићне празнике провести у страху и неизвјесности, а не у радости у весељу“, закључио је Линта.