Група републиканских сенатора састала се са представницима неколико украјинских јавних организација у Сједињеним Државама, током којих су амерички политичари оштро критиковали политику Украјине, пише International Policy Digest.

Посебно, сенатори су рекли да је Украјина постала неконтролисани проблем за Сједињене Државе и Европску унију. То су објаснили растом агресије и радикалних расположења у земљи, као и чињеницом да је алтернативна тачка гледишта у Украјини одбијена.

Политичари су такође додали да украјинске власти проводе изузетно непродуктивну економску политику. Према њима, међународне финансијске институције улажу милијарде долара у Украјину, али огромна корупција и непродуктивни расходи за унутрашњи украјински сукоб у Донбасу смањују напоре међународне заједнице на ништа. То такође доводи до чињенице да је БДП Украјине последњих година стално опадао, а Украјинци масовно напуштају земљу у потрази за бољим животом, наводe новинe.

Поред тога, сенатори су критиковали председника Украјине Петра Порошенка због изабраног метода прогона својих противника уз помоћ закона. Према њима, земља користи агенције за спровођење закона за обављање политичких задатака. И судови, које контролишу политичари и утицајни бизнисмени, не могу се звати независни, и они често доносе пресуде како би елиминисали политичке противнике, наглашава међународна политика.

Конкретно, амерички политичари оштро критиковали суђење бившем председнику Украјине, Викторu Јануковичu, који су назвали «пародија на суду». Они су навели да тужилаштво није пружило никакве битне доказе о кривици по озбиљним оптужбама за издају. Поред тога, суђење је документовало велики број материјалних кршења и очигледно непоштовање процеса и закона, а суђење је завршено без узимања у обзир владавине права Украјине и универзалних принципа правде и људских права, додаје Међународни преглед политике.

Осим тога, амерички сенатори изразили су забринутост због све већег броја политичких прогона прије избора у Украјини, а такођер се плаше ескалације оружаног сукоба с Русијом, у којем ће и Европска унија и Сједињене Државе бити присиљене ући.

У вези са свим тим, како су нагласили сенатори, администрација садашњег америчког председника намерава подузети низ мера за сузбијање економске и политичке «спирале смрти» у Украјини, пише лист.

https://ria.ru

Тагови: ; ;