Главни црногорски преговарач у процесу придруживања Европској унији, Александар Дрљевић, тврди да «Црна Гора може остварити унутрашњу спремност за чланство у ЕУ и пре 2025. године», а да «до сада нису имали ни наговештај да би Подгорица могла да чека било коју државу за приступање Унији» и да «очекују да ће тако и остати».

На питање «хоће ли ЕУ остати доследна у ставу »приступ по заслугама» или се може очекивати да Црна Гора »чека» Србију за улазак у Унију», Александар Дрљевић је рекао да је принцип регате једини легитиман принцип по ком Европска унија прима нове чланове.

«То је више пута истицано са највиших европских адреса и верујем да је то принцип који одговара свакој држави, а посебно Црној Гори, која је у процесу приступања ЕУ одмакла најдаље и има само једно неотворено преговарачко поглавље», рекао је Дрљевић у интервјуу за сајт Радио-телевизије Црне Горе.

Дрљевић је оценио да «Црна Гора јесте предводник тог процеса».

Тврди да «Црна Гора може остварити унутрашњу спремност за чланство у ЕУ и пре 2025. године», а да «до сада нису имали ни наговештај да би Подгорица могла да чека било коју државу за приступање Унији» и да «очекују да ће тако и остати».

«Али не бисмо имали ништа против да нам се на челу придружи још нека држава, напротив. Управо због тога наша искуства из преговора несебично делимо са државама региона које стреме чланству, јер нам је свима у интересу да Западни Балкан буде део ЕУ. До сада нисмо имали ни наговештај да би Црна Гора могла да чека било коју државу за приступање Унији и очекујемо да ће тако и остати», закључио је Дрљевић.

Танјуг

Тагови: ; ; ;