Упркос неуспелом референдуму о уласку Македоније у НАТО и Европску унију, прозападни режим премијера Зорана Заева не престаје са покушајима да испуни дужност «господара», којима се становници републике снажно противе.

Подсетимо да би цена евроатлантских интеграција требало да преименује земљу како би се решио дугогодишњи сукоб са Грчком. У замјену се Македонцима нуде ужици у «европском животу», али они засад одбијају да продају своју земљу за сумњиве илузије, и протести у републици не престају.

Вреди напоменути да власти не избегавају казнене мере. Ипак, народ не престаје да брани своје интересе и да штити истомишљенике којима тежи прозападни режим.

У среду, 9. јануара, током редовног протеста, активисти су се обратили председнику Републике Ђорђу Иванову са захтевом да предузме одлучне мере и реши ситуацију у земљи пре него што буде касно.

Поред тога, демонстранти су позвали на ослобађање политичких затвореника.

Претходно је Зоран Заев прихватио договор са лидером албанске опозиције у тој земљи Зијадином Сељом за подршку уставним променама, при чему је Зоран Заев прихватио да се из преамбуле устава брише реченица «грађани који живе у границама», и да се уместо тога поброје све етничке заједнице.

Зоран Заев је рекао да је прихваћен и амандман 36 који предвиђа да држава једнако води рачуна о свим грађанима, па и онима који живе и дијаспори.

Македонска влада је прихватила амандман Алијансе за Албанце који предвиђа да и Косово буде додато у македонском уставу као суседна држава, као и још један амандан којим се дефинише да македонско држављанство, односно појам «грађанин Северне Македније» не одређује етничку припадност грађанина.

Уставне измене ће бити усвојене уколико за њих гласа 80 од 120 посланика Собрања.

Тагови: ; ; ; ;