Жаклин Муро спада у главне и умерене актере протестног покрета «Жути прслуци» у Француској. Њена нова странка требало би да изађе на локалне изборе 2020.

Подршка за Жаклин Муро стиже за сада из Италије, пише «Дојче веле».

Жаклин Муро за лист Фигаро каже да је њен циљ да се Французима понуди још једна алтернатива тако што ће се њен покрет разликовати од традиционалних политичких покрета. «Лес &Еацуте;мергентс» – израз који се тешко преводи, а означава оне који стреме, изненада се појављују, надолазе, јесте радно име покрета.

Педесетедногодишња Жаклин каже да је све на самом почетку. Статут још није готов, али све би требало да се обави што брже. Следеће године нова политичка формација требало би да изађе на локалне изборе.

Жаклин Моро је хипнотерапеуткиња и ради хонорарно. Каже да не би хтела сама по сваку цену да буде у партијском руководству. «Као у свакој партији, биће гласања. Свеједно је да ли ћу то бити ја или неко други, то није важно». Њој је, каже, важно, да окупи људе против насиља и око поштовања за институције.

Лице «Жутих прслука»

Она жели «нове и конструктивне идеје за земљу». Важно јој је, каже, да се поведе борба против климатских промена и да се људи окрену против «култа потрошачког друштва».

Жаклин Муро постала је позната када је једном видео-поруком позвала Французе да узму жути прслук и ставе га иза ветробранског стакла, како би изразили протест против повећања цена бензина и увођења еколошког пореза. На друштвеним мрежама тај видео-снимак је прегледан шест милиона пута.
Из Бретање је, и спада у умерено крило «Жутих прслука». Више пута је позивала на уздржавање од насиља и на преговоре с владом. Жаклин Муро је као представница «слободних жутих прслука» крајем прошле године добила претње смрћу од «анархиста којима се манипулише» зато што је против насиља и за преговоре.

Када је Макрон одустао од повећања цена горива и испунио захтеве демонстраната, она је била та која је изговорила чувену реченицу: «Мислим да је одлука донета прекасно».

Подршка из Италије

Подршка за француски протестни покрет дошла је из Италије. Заменик италијанског шефа владе Луиђи ди Мајо, који је на челу покрета «Пет звездица», као и Матео Салвини министар унутрашњих послова и лидер крајње десничарске Лиге, објавили су: «Жути прслуци – не попуштајте!» Навели су такође да Макрон влада против свог народа.

И један и други су осудили насиље. Макронова министарка за европска питања Натали Луисо одбацила је «мешање у унутрашње ствари земље». Влада у Риму одавно има несугласице с Макроном, између осталог и због рестриктивне политике према мигрантима коју спроводи Рим.

Тагови: ;