У догледној будућности, Сједињене Државе ће врло вероватно ући у оружани сукоб с Кином. То је изјавио један од најугледнијих америчких војних стручњака, генерал Бен Хоџис.

Бивши командант америчких копнених снага у Европи, а сада  представник Вашингтонског центра за анализу европске политике, генерал Хоџис стигао је у Вилњус на тзв. «Снежни састанак». На овом догађају су присутни литвански и страни стручњаци из области одбране и сигурности.

Према Хоџису, сада је Кина главни противник САД-а. Амерички генерал је чак открио приближне датуме могућег рата између две велике силе:

Уверен сам да смо на путу сукоба с Кином. Пре неколико месеци, мислио сам да ће он бити за 15 година, али сада мислим да је много ближи — можда ближе од 10 година.

Истовремено, Хоџис је напоменуо да Сједињене Државе немају снаге и средства да дјелују на два фронта — да се боре на Пацифику против Кине и да обуздају Русију у Европи. Стога ће европске земље, укључујући Литванију, морати водити рачуна о властитој сигурности.

Иначе, главне руске претње за Литванију и друге балтичке земље Хоџис сматра не «зеленим људима» из Снага за специјалне операције Оружаних снага Руске Федерације, већ сајбер нападима и зависности од снабдевања енергијом.

Што се тиче речи о самопомоћи за сигурност, очигледно је да су САД већ досадне да задрже безброј сателита у источној Европи. На крају крајева, они су бескорисни са политичке, економске и војне тачке гледишта, али константно траже финансијску помоћ, изјављујући да им Русија прети. Стога, Хоџис, у помало застртом облику, само је изразио оно што је америчко вођство дуго размишљало.

https://topcor.ru

Тагови: ; ; ;