О отпужбама у САД, позадини овог случаја, улози Михајила Ходорковдког, као и о перспективи свог учешћа у интервју за «Интерфакс» говори адвокат Наталија Весељницкаја.

Ствар уопште није у суштини оптужбе, и ко је тужилац. Његово име је Пол Монтелеони. Прво је водио случај на мом клијенту, три године за редом, довршавајући тужбу бившег федералног тужиоца, г. Бхарару, али је на крају одбио да га подржи на суду.
Он, као нико други, зна да тражим нијансе и ситне детаље. Он и његов тим помоћника нису скривали упорну иритацију од мог присуства у процесу и учешћа у испитивању свих њихових такозваних сведока и стручњака о Русији. Ове оптужбе сматрам личном осветом савеза Вилиама Бровдера и Монтелеонија. Помоћник тужиоца се практично претворио у личног адвоката који је у више наврата осуђиван за пореске преваре и друге привредне злочине Бровера, користећи механизме америчког тужилаштва за измирење личних рачуна. Али, очигледно, за њега је његов губитак постао толико болан да је и судска власт увукао у процес освете.

Случај, који је вођен на истом суду Монтелеони, заснивао се искључиво на непотврђеним изјавама Бровдера, који током своја два саслушања није био у стању да представи било какве доказе о постојању историје, коју већ девет година храни Американцима и европским земљама. То је као прича о „кући коју је Џек изградио“: Бровсерове речи без верификације поновиле су амерички Конгрес у Закону о Магницком, затим Андреас Грос у свом извештају ПАЦЕ-у, који је усвојио сличну резолуцију. Све ово подупире непостојећи извештај Савета за људска права у Русији. Као резултат тога, ти „докази“ о Бровдеровој лажној причи о проневери новца из руског буџета, наводно украдене од стране непознате руске владине организације, коју је наводно изложио по упутствима Бровдер, његов «адвокат» Магнитски, подвргнут хапшењу, премлаћивања која су довела до његове смрти и постхумне оптужбе — била су мотивисана од стране наше стране.

Сигуран сам да је Монтелеони одлучио да одбаци тужбу након 3,5 године јер је схватио колико су велике шансе да се овај случај изгуби, упркос антируским осећањима 2017. у Њујорку. Он је схватио да је легенда о Бровдеру преписана у форми тврдње о непостојећој истрази непостојећег адвоката Магнитског о проневери три руске компаније из Хермитаге фондације, о освети руских власти њему и Магнитском који су “излагали муљажу”. Када је постало јасно да је својим активним акцијама у интересу правих криминалаца, спреман да преиспита Магнитски закон, Монтелеони је у априлу 2017. званично одбио да га користи у нашем случају. А из резолуције ПАЦЕ, судија Виллиам Ричард Пол није оставио никакав камен, признавање Гросовог извештаја на основу њега као непоузданог, скандалозног, а рад ПАЦЕ-а, према његовим речима, није био без интервенције Бровдер-а. Ако Монтелеони на време није одбио да примени Магнитски закон, могуће је да је иста судбина била припремљена за овај документ.

— Зашто сте након неколико година решили да проговорите о правди у САД?

— У случају мене, исти помоћни тужилац и даље поступа на исти начин — на инсинуације и дисторзију контекста. Модел његовог понашања је сличан, али је стекао још неадекватније облике нетолеранције. Кривите америчке адвокате за нешто што Монтелеони не може, једноставно неће наићи на подршку. И руски адвокат који зна превише, али о којима је током године створено изузетно негативно друштвено и политичко мишљење у Сједињеним Државама и које очигледно неће доћи у Сједињене Државе.

Употреба тужилачко-судске власти за сопствене потребе од стране Бровдер-а, злоупотреба њихових службених овлашћења (од стране појединих званичника тужилачке канцеларије и конгреса) — то је стварно мешање у правду. То је оно што сам рекла у првим минутима када сам истовремено сазнала за смешну и чудовишну оптужбу.

Ја сам адвокат до краја и већину свог професионалног живота посветила сам правосудном систему. Размотрила сам и сматрам највећу част и дар судбине прилику да радим у америчком суду, да видим својим очима како суд оцењује доказе, да ради са изванредним америчким адвокатима. Ово је невероватна пракса. Идеја подношења непоуздане изјаве суду је за мене богохулна. Ја сам кћерка и унука официра и пилота војног особља и зато за мене питање части и савести није само реч. Такве оптужбе сматрам личним увредама.

— Како можете коментарисати садржај поменуте преписке у оптужници?

— Да, радо бих коментарисала нешто ако је у њему нешто написано. Оптужба је празна, нема података о мени и неким «високим тужиоцима» података. Активно сам сарађивала са канцеларијом Генералног тужилаштва Руске Федерације, која је подржала државно гоњење Бродвера од 2013. године. А чињеница да су они и мој став о питању лажне историје Бровдер-а били исти, не може да сведочи о било којој завери не ствара било какав злочин.

Ако сањате о чему тачно можемо да разговарамо, онда се може претпоставити да су оптужбе засноване на томе како и где су документи које је примио Михаил Ходорковски непознати. У априлу 2018. године, он је на једном америчком телевизијском каналу рекао да је примио податке од одређених поштанских средстава које су открили неидентификована лица. Новинарка која ми их је показала тада се није усудила да емитује све моје интервјуе без резова, преферирајући да направи исечке. Ако говоримо о овим документима, надам се да ћу доживети тренутак када ће суд одлучити о овом случају.

Користећи пример Бровдер-овог случаја у Сједињеним Државама, може се схватити да је уплитање у рад тужиоца, диктирање оптужби за резултате «темељне истраге под заклетвом», њихов образац понашања, барем у Превезону. И о томе смо у више наврата говорили на суду: «Током откривања материјала, откривена је нетачност верзије са преваром у односу на руску ризницу. Вилиам Бровдер је измислио и спретно продао политичарима у овој земљи и иностранству да би осујетио његово хапшење због оптужби за пореску превару у Русији. Ова информација која је предочена јавности је потпуно прогутана од стране Владе, која га је укључила у тужбу без истраге, која, како је описао овај Суд, «изазива забринутост».

— Какве резултате очекујете?

— Од америчког правосудног система — објективност, законитост, као што сам уверена у процес у случају Превезона. И од жирија — америчких грађана — лојалност америчким вредностима и висок стандард претпоставке невиности. Упркос чињеници да је сама оптужба празна, и немам шта да коментаришем из ње, пошто у њој нема података који би се могли анализирати, ја сам лично посматрала шта су стварни амерички судски поступци. Ми ћемо се борити.

Ваш случај је у поступку пред Врховним судијом јужног округа Њујорка, којег је именовао Бил Клинтон. Не налазите никакав трик овде? Зашто је то ваш посао, особа која је наводно покушала да пренесе компромисне доказе Хилари Клинтон, која је у САД-у последњих годину и по дана говорила да су се сви таблоидни медији показали као председник суда? Да ли још увек верујете у америчку правду?

— Не познајем систем расподјеле предмета у јужном округу и не обвезујем се да коментаришем ништа о томе. Али главни судија је првенствено судија. А ово је веома висок стандард. Наравно, не треба да идеализирате амерички правосудни систем.
Има своје мане. И пре свега у трошковима правних услуга, јер није чињеница да ћу ја лично моћи да заступам своје интересе у том процесу. Не последњу улогу играју политичке преференције и лични став судије.
И као што сте с правом приметили током протеклих годину и по дана, захваљујући, успут, напорима истог Бровдера у вези са мном у Сједињеним Државама, створена је таква мрежа лажи да једноставно немам право да се подвргнем узимању талаца. Још један проблем у даљинском приступу је пронаћи правника коме ћете поверити своју судбину. И сада то чиним не само за себе, већ и за своју породицу, моје четворо деце и њихову будућност.

— Шта, по вашем мишљењу, савезни тужилац жели овај случај? Да ли је то некако повезано са истрагом специјалног тужиоца Роберта Милера?

— Почећу од првог — да ми забрани да радим у принципу као адвокат, а посебно против лажне транснационалне групе — Hermitage Capital Management, Бил Бровдер и његове саучеснике. Данас имам још два случаја против њих у Европи. И не смемо заборавити да у Сједињеним Америчким Државама овај случај данас не изгледа тако једнозначно као пре две године: превише људи је почело да се пита о Бровдеровом идентитету, његовим кустосима, разлозима због којих је Конгрес усвојио први закон о санкцијама, у суштини ослобађајући нови хладни рат између две земље, чак и без изгледа верификације. И у контексту ескалације антируског расположења у Сједињеним Државама — покушати да откаже окончање поступка против мог клијента.

Што се тиче другог дела вашег питања, ја не знам да ли је било размене између федералног округа и специјалне комисије, али очигледно је да специјални тужилац Милер није јако заинтересован за мене и моју историју све док нисам на њеној територији, иако је моја персона, судећи по оптужбама против њих, једна од кључних особа у истрази. Више пута сам говорио кроз медије и у сведочењу у Конгресу — молим вас, господине Милер, постављајте питања, дођите у Москву, овде дефинитивно нисте у опасности. Пошто нема реакција, нити посебних достигнућа у проналажењу чињеница о руском уплитању у изборни процес САД-а, немогуће је искључити постојање усклађених акција. Покушавајући да ме привуче у Сједињене Државе са дивљом оптужбом, која ће очигледно бити професионална увреда за мене, и онда, у контексту моје изолације, покушај да ми се прибави било какво признање је прилично радна шема. Али ово је из домена спекулације. Оно што је очигледно за мене је сва та лична освета господина Монтелеонија, који је своју каријеру у служби ставио у интересу бегунца криминалца и манипуланта — Вилиама Бровдера, али за сада је то велики фијаско.

https://www.interfax.ru

Тагови: ; ;