Почела градња Пељешког моста, први пробни пилон пободен у море: (ВИДЕО)

Пробни пилон дуг 74 метра пободен је у море на градилишту Пељешког моста. Тај грађевински захват битан за темеље моста обављен је механизацијом кинеског извођача Чајна Роуд анд Бриџ Kорпорејшен (CRBC), пренео је Index.hr.

Почела градња Пељешког моста, први пробни пилон пободен у море: (ВИДЕО)

Представник Хрватских путева Јерослав Шегедин рекао је да су за сада задовољни квалитетом пилона, којих је иначе укупно 26, а из Кине још 20 пилона треба да стигне до 16. јануара.

Дубровачко-неретвански жупан Никола Доброславић, према оном што је видео на градилишту казао је да је закључио да извођач има знање и искуство за успешну реализацију пројекта у роковима и по одредбама уговора.

„За жупанију је ово изричито битан пројекат“, нагласио је Доброславић, који сматра како ће целокупни пројект повезивања југа Хрватске бити обављен у предвиђеном року.

Он је додао да је расписан и конкурс за приступне путеве, а очекује се конкурс за заобилазницу.

Уговор за изградњу моста копно-Пељешац с приступним путевима, вредан 2,08 милијарди куна (без ПДВ-а) потписан је 23. априла између представника Хрватских путева (ХЦ) и кинеског конзорцијума Чајна Роуд анд Бриџ Корпорејшен, а 85 одсто трошкова финансира се из ЕУ средстава.

Коментари: