Србија као војно неутрална земља мора да буде спремна за сваку невољу и да буде сама у стању да оствари сваку функцију и да има сваку способност коју имају далеко веће и богатије војске, рекао је данас министар одбране Александар Вулин у Вoјнoтeхничкoм институту приликом прикaза нaоружaњa и воjнe oпрeмe коjи су увeдeни у oпeрaтивну упoтрeбу Воjскe Србиjе или су у зaвршноj фaзи испитивaњa.

Приказ наоружања и војне опреме у ВТИ (фото: Лола Ђорђевић)

Приказу је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милан Мојсиловић.

Током данашњег обиласка, на Војнотехничком институту могло се видети више од 40 различитих средстава наоружања и војне опреме који су уведени у оперативну употребу или се налазе у завршној фази испитивања. Међу њима свакако су најзначајнији борбено оклопно возило «Лазар-3», артиљеријски систем НОРА Б-52, модернизовани «Огањ – ЛРСВ», модернизовани ракетни систем ПВО КУБ-М, радар П-40, аутомобил теренски «ФАП» 2832, Даљински управљива беспосадна платформа «Мали Милош», Даљински управљана борбена станица, Самозаштитни ометач – РОСЗ 1, основа борбеног оклопног возила М16, те различите ракете, муниција и упаљачи.

Осим тога, приказан је и развој и усавршавање комплета личне опреме, као и комплет заштитне балистичке опреме М-17.

Војска Србије (фото: Лола Ђорђевић)

«Војска Србије се интензивно опрема и наоружава јер мора увек да буде спремна да заштити сваки део наше територије, али и Србе без обзира где живе», рекао је министар одбране Александар Вулин.

Министар је  посебно истакао да Србија као војно неутрална земља мора да буде спремна за сваку невољу.

«Пошто нисмо чланица НАТО пакта или било ког другог војног савеза и нећемо бити чланица ни НАТО ни било ког другог војног савеза, ми морамо да будемо у стању да одговоримо на сваки изазов», нагласаио је министар Вулин.

Александар Вулин (фото: Лола Ђорђевић)

Он је скренуо пажњу на то да не припадањем ниједном савезу морамо разивијати сваки сегмент наших оружаних снага.

„Земље које су у различитим војним савезима могу да развијају само један део својих способности, док ми морамо да имамо све и чувамо и небо и земљу и воду и будемо у стању да се носимо са електронским дејствима, као и много снажнијим од себе“,  додавши да је најсигурнији начин за то „да имамо јаку и успешну одбрамбену индустрију“

«Најсигурнији начин да то урадите је када имате институте као ВТИ и одбрамбену индустрију какву има Србија и када сте у стању да највећи део својих потреба задовољити из своје производње и памети».

Приказ наоружања и војне опреме у ВТИ (фото: Лола Ђорђевић)

Министар је истакао да је 2018. у војно-техничком смислу можда била и најбоља година у новијојој историји Србије: 29 различитих система је ушло у наоружање војске Србије, а 2009. као најбоље године до тада свега осам.

 У техничком смислу, 2018. година била је можда и најбоља година у новијој историји Србије. У наоружање Војске Србије уведено је 29 различитих система, а 2009. године, као најбоље године до тада, свега осам. Све је то плод рада ових људи. Прошле године, ми смо у ВТИ увели 50 младих инжењера, задржали смо 45 оних који су већ отишли у пензију, али не може да се допусти да њихово знање негде оде и да не буде коришћено баш у ВТИ – нагласио је министар одбране.

Министар је нагласио да ће приортет бити куповина од домаћих компанија како би се помагала домаћа индустрију, као и да неће бити компромиса када је реч о квалитету и безбедности опреме за војнике.

«Само оно што сами произведете, то је ваше и само је технологија коју сами освојите ваша технологија. Све остало, из политичких или било којих других разлога, може да вам се ускрати. Захваљујући раду управо ових људи, ми смо у стању да се опремамо најсавременијим системима, али по најнижим могућим ценама. Све ово што сте овде видели, да смо куповали или да купујемо на светском тржишту, ми једноставно не би имали новца за тако нешто. То ни много богатије земље не би могле себи да приуште, ако се снабдевају искључиво на тржишту. Али ако улажете у своје људе и своје инжењере и своју одбрамбену индустрију, онда можете да развијате и јачате војску, као што ми јачамо нашу војску и у стању смо да будемо на нивоу најразвијенијих земаља у свету» , нагласио је министар Вулин.

начелник Генералштаба Милан Мојсиловић(фото: Лола Ђорђевић)

Начелник Генералштаба генерал Мојсиловић истакао је да одаје признање припадницима ВТИ на постигнутим резултатима у 2018. години и пројектима и амбицијама за 2019. годину, додајући да све што је данас приказано улива оптимизам. Према његовим речима, подизање оперативних способности Војске Србије је неопходно како би она била у потпуности способна да одговори на све изазове, ризике и претње.

Имао сам прилике да видим да све оно што смо увели у Војску Србије добија значај у делу који се односи на даљу модернизацију и подизање одређеног квалитета у функционално-безбедносном смислу. Оно што је пред крај 2018. године одлукама и закљуцима Главног војнотехничког савета уведено у наоружање и опремање добија динамику која се односи на континуитет у даљој изградњи оперативних способности по одређеним  категоријама или чиниоцима оперативне способности у дугорочним плановима  развоја – рекао је генерал Мојсиловић.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;