Министар рударства Александар Антић каже да ће питања енергетске безбедности бити „на врху агенде“ предстојеће посете председника Русије Владимира Путина Србији. Високо на агенди разговора наћи ће се и Косово.

Како је рекао, током те посете биће потписано више споразума који се тичу гасне привреде.

Он је за Радио-телевизију Србије рекао да ће до 17. јануара, када је најављена Путинова посета, бити припремљени споразуми за проширење подземног складишта гаса у Банатском Двору, изградњу гасног транспорта кроз Србију, омогућавање алтернативних облика гасификације попут течног нафтног гаса из Русије, као и за рехабилитацију и реконструкцију хидроелектране „Ђердап 2“.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић раније је најавио да ће прва тема разговора са руским председником бити Косово, али да ће разговарати и о бројним другим темама.

„Прва тема је Косово и наши билатерални односи, односи у региону и свету. Ја од Путина чујем шта мисли о стварима које се догађају у свету, у Украјини, Сирији, шта мисли о односима са великим силама“, рекао је Вучић у интервјуу за Студио Б.

Да ће на састанку двојице председника бити речи и о Косову, убрзо је потврдио и руски амбасадор Александар Чепурин.

„Ту имамо изузетно висок степен узајамног разумевања, чему доприноси како стална размена мишљења и информација на основу поверења у билатералном формату, тако и тесна координација напора у међународним структурама. Русија ће остати поуздан партнер Србије“, поручује Чепурин.

Руски амбасадор је рекао да је и пред Русијом и пред Србијом грандиозан задатак економске и социјалне обнове, као и задатак дефинисања политике ефикасне заштите сопствених националних интереса.

Руски председник ће посетити Србију 17. јануара. Како је предвиђено, том приликом би требало да буде потписано неколико споразума о сарадњи, а Путин ће такође српском председнику уручити Орден Александра Невског.

Спутњик

Тагови: ;