Ако тражите суочење са прошлошћу крените од себе, поручио је министар одбране Александар Вулин реагујући на изјаву хрватске шефице дипломатије Марије Пејчиновић Бурић.

Александар Вулин фото: Лола Ђорђевић)

«Госпођа Пејчиновић Бурић би да одреди ко може да седи у Влади Србије. За политику Хрватске увек су постојали подобни и неподобни Срби. Радујем се што ме госпођа сврстава у неподобне, то значи међу слободне Србе», рекао је Вулин одговарајући хрватској шефици дипломатије која сматра да његове изјаве не доприносе изградњи добрих односа Србије и Хрватске.

Он је навео да смета Марији Пејчиновић Бурић, али да није оспорила ни једну истину коју је изнео.

«Па да их поновим. Срби рођени у Хрватској нису могли бити агресори и нису започели грађански рат. Хрватска је протерала преко 200.000 Срба, својих држављана из градова у којима није било никаквог оружаног сукоба. Хрватска је у злочиначкој акцији Олуја, за коју нико није одговарао, убила преко 2.000 Срба и протерала преко 220.000 Срба, држављана Хрватске. Јасеновац није био радни логор веч зверско мучилиште Срба, Јевреја и Рома, место где су Усташе убиле 20.000 деце. Хрватска је једина земља у Европи у којој је фашистички поздрав ‘за дом спремни’ дозвољен», истакао је Вулин у саопштењу.

Бурић је синоћ изјавила да све док се Србија не суочи са својом улогом у ратовима деведесетих, не могу се очекивати знатнији помаци у међусобним односима Србије и Хрватске, а поводом изјава министара спољних послова и одбране Србије Ивице Дачића и Александра Вулина.

Танјуг

Тагови: ; ;