Албански председник Иљир Мета затражио је данас парламентарну истрагу о раду Управе за безбедност података у случају безбедносне провере, Гента Чакаја, Албанца с Косова, којег је премијер Еди Рама предложио за министра спољних послова у свом кабинету.

Шеф албанске државе одбио је раније да потпише постављење Чакаја на ту позицију, с образложењем да је млад и неискусан, као и да је његово залагање за идеју Хашима Тачија о корекцији границе са Србијом «опасна», али и да је безбедносна провера у вези с њим мањкава, преноси Танјуг.

Мета је рекао да је безбедносна провера Чакаја непотпуна и да је завршена у року од 24 сата, пренео је Глас Америке на албанском језику.

Одбијање Мете да потпише постављење Чакаја изазвало је тензије на албанској политичкој сцени, а у полемици с премијером Рамом, који сматра да је таква одлука неуставна, шеф албанске државе је поручио да “нема те силе која може да утиче на њега да спроводи своја овлашћењау складу са Уставом”.

Чакај је седам месеци на позицији заменика шефа албанске дипломатије, али то Мети није било довољно, па је ипак одлучио да не потпише његово именовање без безбедносног сертификата.

С обзиром на то да је за Чакаја сертификат о безбедносној провери добијен практично за један дан, Мета је затражио додатну проверу тим пре што, како је навео, «има косовско држављанство», као и да је «студирао у иностранству”.

Мета, наиме, сматра да је безбедносну проверу за Чакаја требао обавити најпре у приштинским институцијама, а затим и у Белгији и Мађарској, где је студирао.

Одлука Мете да одбије да потврди именовање Чакаја изазвало је полемику са премијером Рамом, који је отворио питање надлежности председника Републике, преноси Танјуг.

Иначе, Мета још није потписао разрешење за смењеног министра спољних послова Дитмира Бушатија и тражи било каква додатна правна објашњења у вези са тим.

Тагови: ; ;