Војни хеликоптери евакуисали су данас групу немачких средњошколаца који су дошли на зимски одмор у Аустрију али су скоро недељу дана били заробљени у хотелу због рекордног снега у земљи.

Аустријска војска је саопштила да је послала два хеликоптера да евакуише 66 ђака и наставника из скијалишта Касберг у Гринауу у централној Аустрији где су стигли у суботу на скијашки одмор, али није било ништа од скијања због вишеметарскг снега који је пао у великом делу земље.

Скијалиште Касберг, као и друга аустријска скијалишта затворено је неколико дана због ризика од лавина, пада дрвећа или прекида струје. Средњошколци су упркос лошој срећи што се тиче снега били расположени и испуњавали време друштвеним играма, пошто није било струје за телефоне или телевизију, преносе медији.

До три метра снега и чак више на неким местима пало је од прошлог четвртка на западу и у центру Аустрије. Инсталације за скијалиште Лозер у Штајерској, на висини од 1.500 метара потпуно су нестале под пет метара снега.

Снимак лавине у Аустрији:

 

Око 500 војника било је на терену данас да ослободе кровове и путеве у местима где је ситуација најкритичнија. Још хиљаду војника је у приправности, спремно је да интервенише у случају потребе, саопштила је влада.

Такође се спроводе хитне операције евакуације из места блокираних снегом више дана.

Војска, ватрогасци и тимови цивилне заштите желе да искористе данашње смирење временских прилика да интервенишу пре нових падавина очекиваних овог викенда.

Ризик од лавина је и даље врло висок и становници неких крајева Инсбрука, главног града Тирола окруженог планинама, замољени су да заштите врата и прозоре својих кућа.

Снимак лавине у Немачкој: 

Невреме погада и југ Немачке где је војска такође позвана као појачање за операције чишчења снега и евакуације.

Више возача провело је ноћас ноћ у својих возилима на аутопуту А8 југоисточно од Минихена пре него што је саобраћај поново јутрос успостављен. Око 90 летова отказано је данас на аеродрому у Минхену.

Као и друга места у региону чувено скијалиште Гармиш Партенкирхен у Баварској прогласило је стање природне катастрофе.

Један деветогодишњи дечак страдао је јуче када га је поклопило дрво које се срушило под теретом снега.

 

 

 

Тагови: ; ; ;